Λιπαρά και φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στο άσθμα

Λιπαρά και φυτικές ίνες παίζουν ρόλο στο άσθμα

Οι πάσχοντες από άσθμα που κάνουν διατροφή με λίγα λιπαρά και πολλές φυτικές ίνες ελέγχουν καλύτερα την κατάσταση της υγείας τους, αποφαίνεται αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποRespirology.

Τα άτομα με σοβαρής μορφής άσθμα έτρωγαν πέντε γραμμάρια περισσότερα λιπαρών καθημερινά και πέντε γραμμάρια λιγότερα φυτικών ινών, συγκριτικά με υγιή άτομα. 

Επίσης, για κάθε 10 γραμμάρια επιπλέον καθημερινής κατανάλωσης λιπαρών, οι πιθανότητες σοβαρού άσθματος αυξάνονταν κατά 48%, ακόμη και όταν συνεκτιμήθηκε ο συνολικός αριθμός των θερμίδων. 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Νιουκαστλ στην Αυστραλία με επικεφαλής τον Δρ Μπραουιν Μπερθον μελέτησαν 137 άτομα με άσθμα και 65 άτομα χωρίς τη νόσο. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για την διατροφή τους ενώ υποβλήθηκαν και σε αιματολογικές εξετάσεις για την αξιολόγηση των δεικτών φλεγμονής στον οργανισμό. 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν αυξημένη φλεγμονή στους αεραγωγούς, η οποία σχετίζεται με τα συμπτώματα άσθματος. «Η πρόσληψη λιπαρών είναι σημαντική στα άτομα με άσθμα, καθώς είναι προ-φλεγμονώδη και μειώνουν την ανταπόκριση στα βρογχοδιασταλτικά», εξηγεί ο Δρ Μπερθον. 

Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών φάνηκε να είναι ωφέλιμη, αφού η μικρή πρόσληψη σχετίστηκε με μειωμένη πνευμονική λειτουργία και αυξημένη φλεγμονή των αεραγωγών στους πάσχοντες από άσθμα. 

Ξεκάθαρα λοιπόν η μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς θα πρέπει να βελτιώσουν την διατροφή τους μειώνοντας τα λιπαρά και αυξάνοντας τις φυτικές ίνες. Βέβαια η μελέτη αποκαλύπτει απλώς έναν συσχετισμό και όχι μια αιτιολογική σχέση. Πάντως μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών είναι ωφέλιμη για τους ασθενής με άσθμα, ενώ θα πρέπει να γίνουν και τυχαιοποιημένες έρευνες σε ανθρώπους για την επιβεβαίωση των παρατηρήσεων αυτών.