Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει τα "μυστικά" του εγκεφάλου

Έλληνας ερευνητής αποκαλύπτει τα "μυστικά" του εγκεφάλου

Μία ειδική ομάδα νευρώνων παρέχει στον εγκέφαλο την ικανότητα να μαθαίνει νέα πράγματα, ενώ ταυτόχρονα να συγκρατεί τις ήδη αποκτημένες γνώσεις, σύμφωνα με μία αμερικάνικη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη σημαντική συμβολή ενός Έλληνα καθηγητή.

Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Wake Forest και του πανεπιστημίου MIT, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή νευροβιολογίας και ανατομίας, Χρήστο Κωνσταντινίδη, προσπάθησαν να δείξουν με ποιό τρόπο οι νέες εισαγόμενες πληροφορίες κωδικοποιούνται στους νευρώνες του προμετωπιαίου φλοιού, της περιοχής του εγκεφάλου που συνδέεται άμεσα με την λήψη αποφάσεων, την μάθηση και την μνήμη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων (των εγκεφαλικών κυττάρων) πειραματόζωων πριν και μετά την πραγματοποίηση δύο τεστ μνήμης.

Αρχικά δύο μαϊμούδες παρακολούθησαν σε μια οθόνη υπολογιστή διάφορα σχήματα, όπως κύκλους και τετράγωνα, και οι επιστήμονες κατέγραψαν τη σχετική ηλεκτρική εγκεφαλική δραστηριότητα. Στη συνέχεια, τα ίδια ζώα εκπαιδεύθηκαν να αναγνωρίζουν τα διάφορα σχήματα και να θυμούνται αν τα δύο χήματα ταιριάζουν μεταξύ τους.

Ο ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μικρό αριθμό συγκεκριμένων νευρώνων που ενεργοποιούνται κατά την μάθηση νέων πραγμάτων, οι ίδιοι νευρώνες που διατηρούν τις προϋπάρχουσες πληροφορίες.

«Στην ουσία, αυτή η ειδική ομάδα νευρώνων είναι σε θέση να κάνει ταυτόχρονα διαφορετικά πράγματα, καθώς από τη μια μαθαίνει νέες πληροφορίες και, από την άλλη, διατηρεί τις πληροφορίες στις οποίες αυτοί οι νευρώνες έχουν ήδη εξειδικευτεί», δήλωσε ο καθηγητής.

Η μελέτη αυτή μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας του προμετωπιαίου φλοιού, ώστε να βοηθήσει ασθενείς με προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης λόγω εγκεφαλικών ή τραυματισμών στο κεφάλι, αλλά και στη θεραπεία παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

 

Πηγή:ΑΜΠΕ