Η ξεκούραση μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν βοηθά

Η ξεκούραση μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν βοηθά

Η ξεκούραση αμέσως μετά την διενέργεια της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν και είναι συνήθης πρακτική, τελικά δεν βοηθά τις γυναίκες να κυοφορήσουν, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Υπογονιμότητας της Βαλένθια στην Ισπανία διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έμειναν ξαπλωμένες για 10 λεπτά μετά την εμβρυομεταφορά είχαν τελικά λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, συγκριτικά με τις γυναίκες που κινητοποιήθηκαν αμέσως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση τα γονιμοποιημένα έμβρυα μεταφέρονται στην μήτρα της γυναίκας μέσω ενός μικροκαθετήρα. Η γυναίκα είναι σε κατάκλιση ενώ η διαδικασία διαρκεί πέντε με δέκα λεπτά. Μετά την ολοκλήρωση της εμβρυομεταφοράς, μεταφέρονται σε έναν χώρο ανάρρωσης για αρκετές ώρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να αποχωρήσουν άμεσα από το κέντρο γονιμότητας.

Ο Δρ Χοσέ Ρεμόχι και οι συνεργάτες του με τυχαία επιλογή υπέβαλλαν 120 γυναίκες σε κατάκλιση για δέκα λεπτά μετά την εμβρυομεταφορά και ενώ άλλες 120 γυναίκες ήταν ελεύθερες να σηκωθούν αμέσως μετά τη διαδικασία.

Πενήντα γυναίκες από την πρώτη ομάδα τελικά απέκτησαν παιδιά, ενώ από τη δεύτερη ομάδα τεκνοποίησαν 68. 

Το ποσοστό κυήσεων είναι όμοιο μεταξύ των δύο ομάδων, αλλά τα ποσοστά αποβολών στην ομάδα της ξεκούρασης ήταν 27,5%, συγκριτικά με το 18% στην άλλη ομάδα. Στατιστικά, η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί και στην τύχη, αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν η γυναίκα στέκεται όρθια, η μήτρα της είναι σε οριζόντια στάση και εικάζουν ότι είναι προτιμότερο για μια επιτυχημένη εμβρυομεταφορά. 

Επίσης υποθέτουν ότι η μείωση του στρες δια του περπατήματος μετά την διαδικασία μπορεί να παίζει ρόλο στα ποσοστά των γεννήσεων. 

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ασθενείς να ακολουθούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες αμέσως μετά την εμβρυομεταφορά, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος που συνεπάγεται η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και έτσι να αυξάνουν τις πιθανότητες μια επιτυχημένης κύησης», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.