Έρευνα συνδέει μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης με αυτισμό ή νοητική υστέρηση

Έρευνα συνδέει μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης με αυτισμό ή νοητική υστέρηση

Η μικρογονιμοποίηση που εφαρμόζεται στην εξωσωματική γονιμοποίηση αυξάνει τον κίνδυνο απόκτησης παιδιού με αυτισμό ή νοητική υστέρηση, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυποJAMA. 

Η μικρογονιμοποίηση αναπτύχθηκε το 1992 και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις πατρικής υπογονιμότητας. Με αυτήν τη μέθοδο, ένα μόνο σπερματοζωάριο (που έχει ληφθεί μέσω εκσπερμάτωσης ή χειρουργικής επέμβασης) εισάγεται απευθείας σε ένα ωάριο, αντί η γονιμοποίηση να αφεθεί να λάβει χώρα μόνη της στο δοκιμαστικό σωλήνα, όπως στην συνήθη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ερευνητές από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και την Ιατρική Σχολή «Όρος Σινά» της Νέας Υόρκης συνέκριναν όλες τις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μικρογονιμοποίηση, γνωστή ως ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου ή ενδοκυτοπλασμική σπερματέγχυση (ICSI), η οποία χρησιμοποιείται όταν ο άνδρας έχει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας, συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους Δρ Άβι Ράιχενμπεργκ και Σβεν Σάντιν, ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 2,5 εκατομμύρια γεννήσεις εστιάζοντας στον τρόπο που είχαν συλληφθεί τα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια εμφάνισαν αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση.

Από τα 2,5 εκατ. παιδιά, περίπου τα 31.000 (ποσοστό 1,2%) είχαν γεννηθεί με κάποια μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης. Περίπου 7.000 είχαν αυτισμό και τα 15.800 νοητική υστέρηση. Τα παιδιά που συνελήφθησαν με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, είχαν 51% αυξημένες πιθανότητες νοητικής υστέρησης (93 περιστατικά ανά 100.000 γεννήσεις), έναντι των γεννήσεων με φυσικό τρόπο (62 περιπτώσεις ανά 100.000 γεννήσεις).

Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν είναι σαφής ο μηχανισμός που αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού ή νοητικής υστέρησης με τη μέθοδο ICSI. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν το παιδί γεννηθεί πρόωρα ή όταν γεννηθούν δίδυμα ή τρίδυμα. Μία πιθανή αιτία είναι οι γενετικές βλάβες που περιέχει το χρησιμοποιούμενο σπερματοζωάριο ή η τυχόν βλάβη που προκαλείται στο ωάριο κατά τη σπερματέγχυση.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα στα 50 παιδιά, διεθνώς, γεννιούνται μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και υπολογίζεται ότι γύρω στα πέντε εκατομμύρια «παιδιά του σωλήνα» έχουν γεννηθεί παγκοσμίως μετά το 1978, όταν άρχισε να εφαρμόζεται η τεχνική. Περίπου το 4% των παιδιών που γεννιούνται μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση εμφανίζουν κάποιο σωματικό ή νοητικό πρόβλημα μετά τη γέννα, έναντι 3% για όσα παιδιά έχουν συλληφθεί φυσιολογικά.

Πάντως, σύμφωνα με την μελέτη, η κλασσική τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) είναι ασφαλής και δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού, ούτε νοητικής υστέρησης.