Η Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της

Αναζήτηση

Η Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της


Παραδοσιακά, η Δυτική Ευρώπη έχει δύο μεγάλες διατροφικές προσεγγίσεις - της Βόρειας Ευρώπης και της Νότιας Ευρώπης. Η Μεσογειακή Διατροφή ανήκει στη Νότια Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Κρήτης, σε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και της νότια Ιταλίας. Σήμερα, η Ισπανία, η νότια Γαλλία και η Πορτογαλία περιλαμβάνονται επίσης στις χώρες τις Μεσογειακής Διατροφής, παρόλο που η Πορτογαλία δεν έχει Μεσογειακές ακτές.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει η Μεσογειακή Δίαιτα;

- Πολλές φυτικές τροφές

- Φρέσκα φρούτα ως επιδόρπιο

- Υψηλή κατανάλωση σε ξηρούς καρπούς, φασόλια, δημητριακά και σπόρους

- Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή διατροφικού λίπους

- Τυρί και γιαούρτι ως τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα

- Μέτριες ποσότητες ψαριού και πουλερικών

- Όχι περισσότερο από περίπου τέσσερα αυγά κάθε εβδομάδα

- Μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος κάθε εβδομάδα (σε σύγκριση με τη Βόρεια Ευρώπη)

- Χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση κρασιού

-25% έως 35% πρόσληψη θερμίδων από λίπος

-Όχι περισσότερο από 8% πρόσληψη θερμίδων από κορεσμένο λίπος

Λίπη - η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες.

Όσπρια - η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά όσπρια. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανέφεραν στο Archives of Internal Medicine, τεύχος Οκτωβρίου του 2012, ότι η κατανάλωση περισσότερων οσπρίων βοηθά στη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς και στη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη της στεφανιαίας νόσου.

Έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του 1990 - αν και ο Δρ Ancel Keys (ΗΠΑ), εγκαταστημένος  στη νότια Ιταλία, δημοσιοποίησε τη Μεσογειακή διατροφή, δεν ήταν μέχρι περίπου τη δεκαετία του 1990 που έγινε ευρέως γνωστή και άρχισε να ακολουθείτε από τον κόσμο που ήταν ευαισθητοποιημένος στη θρεπτική και σωστή διατροφή.

Ένα αίνιγμα - σε σύγκριση με άλλες δυτικές δίαιτες, η Μεσογειακή διατροφή θεωρήθηκε από άλλους ως ένα κομμάτι από ένα αίνιγμα. Παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση λίπους είναι υψηλή, η συχνότητα εμφάνισης της υπέρτασης, των καρδιαγγειακών παθήσεων, της παχυσαρκίας, του καρκίνου και του διαβήτη ήταν πάντα σημαντικά χαμηλότερη στις μεσογειακές χώρες από χώρες της Βόρειας Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η Αμερικανική διατροφή είναι παρόμοια με την διατροφή της Βόρειας Ευρώπης - υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, μεγαλύτερη κατανάλωση βουτύρου και ζωικών λίπων και μια χαμηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, σε σύγκριση με τις διατροφικές συνήθειες της Ιταλίας, της Ελλάδα, της νότιας Γαλλίας και της Ισπανίας .

Πιο δημοφιλής σε μη αγγλόφωνες χώρες - οι μη αγγλόφωνες χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Σκανδιναβία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ελβετία και η Αυστρία έχουν υιοθετήσει τη Μεσογειακή διατροφή σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι τα έθνη που μιλούν αγγλικά, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Οι διατροφικές συνήθειες στον Καναδά διαφέρουν, με τις γαλλόφωνες περιοχές του Κεμπέκ να τείνουν περισσότερο προς την κατεύθυνση μιας Μεσογειακής διατροφής, σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Πολλοί ειδικοί λένε ότι αυτός είναι ο λόγος που τα αγγλόφωνα έθνη έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής από ό, τι άλλα έθνη.

Καρδιαγγειακά οφέλη - το ελαιόλαδο είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, την υπέρταση και τα επίπεδα σακχάρου του αίματος,  όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι Μεσογειακές χώρες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες κόκκινου κρασιού, ενώ οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ καταναλώνουν περισσότερη μπύρα. Το κόκκινο κρασί περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Η Μεσογειακή διατροφή, σε σχέση με την αγγλοσαξονική διατροφή, περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ποια είναι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής;

Έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες που σύγκριναν τους κινδύνους ορισμένων ασθενειών για την υγεία, ανάλογα με τις διατροφές των ανθρώπων. Συγκρίθηκαν άνθρωποι που υιοθέτησαν τη Μεσογειακή διατροφή σε σχέση με εκείνους που έχουν μια αμερικανική διατροφή ή τη διατροφή της Βόρειας Ευρώπης.

Παρατηρήθηκαν τα ακόλουθα οφέλη για την υγεία από τους ανθρώπους που έχουν μια μεσογειακή διατροφή:

-Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής

-Χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε οποιαδήποτε ηλικία

- Χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο

-Χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο

-Χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2

-Μικρότερος κίνδυνος υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση)

-Μικρότερος κίνδυνος αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης

-Μικρότερος κίνδυνος παχυσαρκίας

- Χαμηλότερος κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου Αλτσχάιμερ

-Μικρότερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον

Άρθρο που δημοσιεύθηκε στην Τεχνολογία Τροφίμων τον Οκτώβριο του 2012 εξήγησε ότι η φυτικά βασισμένη διατροφή είτε μειώνει σημαντικά ή εξαλείφει τελείως τη γενετική προδιάθεση των ανθρώπων για την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνος.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/149090.php