Οξειδωτικό Στρες: Ο επιταχυντής της γήρανσης

Αναζήτηση

Οξειδωτικό Στρες: Ο επιταχυντής της γήρανσης

Βλάβη στα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα του ανθρώπινου σώματος προκαλούν όλες οι φυσιολογικές διεργασίες του οργανισμού. 

Ο μεταβολισμός, η άσκηση, ακόμα και η αναπνοή προκαλούν την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες είναι ουσιαστικά τοξικά μόρια, που επηρεάζουν ακόμα και το δέρμα, με συνέπεια να προκαλείται το φαινόμενο της γήρανσης. 

Το ευχάριστο είναι ότι ομοιοστατικοί μηχανισμοί του σώματος μπορούν να απομακρύνουν έναν ικανοποιητικό αριθμό από αυτά τα μόρια και να εξασφαλίσουν την υγεία του οργανισμού. «Σε συνθήκες όμως έντονου ψυχικού στρες, υπερβολικής μυϊκής καταπόνησης, ανθυγιεινής διατροφής και καπνιστικής δραστηριότητας, ο αριθμός αυτών των τοξικών μορίων μπορεί να αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό, δημιουργώντας οξειδωτικό στρες. Οι ίδιοι παράγοντες επιδρούν όχι μόνο στην αύξηση του στρες, αλλά και στη μείωση της ικανότητας του οργανισμού να αντιμετωπίζει τη συσσώρευση των ριζών, δηλαδή μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα», μας εξηγεί Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Εκάβη Γεωργουσοπούλου.

Το αυξημένο οξειδωτικό στρες, καθώς και η μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, χρόνια νοσήματα και να προξενήσουν ακόμα και μόνιμες βλάβες στην υγεία. 

Σήμερα, που η ζωή είναι πολύ απαιτητική, το άγχος κυριεύει όλους μας και το περιβάλλον μολύνεται ολοένα και περισσότερο, καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να λάβουμε μέτρα για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες. Σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, η υγιεινή διατροφή, η συχνή άσκηση και η επαρκής ενυδάτωση. Συγκεκριμένες και απλές διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες μπορούν να επαναφέρουν το οξειδωτικό στρες αλλά και την αντιοξειδωτική ικανότητα στα επιθυμητά επίπεδα.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργουσοπούλου, η αξιολόγηση των επιπέδων του οξειδωτικού στρες είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην κλινική πράξη, καθιστώντας τη μέτρηση πολύ αξιόπιστη. Η ελάττωση του οξειδωτικού στρες μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της γήρανσης, που προκαλείται από τις οξειδωτικές ρίζες οξυγόνου. 

Τέλος, η αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας, που αποτελεί το έτερο ήμισυ της εξίσωσης που υπολογίζει το συνολικό οξειδωτικό στρες, είναι μια καινοτόμα διαδικασία, εξίσου σημαντική, που πραγματοποιείται και στη χώρα μας με σύγχρονους αναλυτές σε πρότυπα διαιτολογικά-διατροφολογικά κέντρα.