Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν πώς να μετρούν το προσδόκιμο ζωής;

Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν πώς να μετρούν το προσδόκιμο ζωής;

Κινέζοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι βρήκαν τον τρόπο να προβλέπουν με ακρίβεια το προσδόκιμο ζωής μελετώντας την έντονη δραστηριότητα εντός των κυττάρων.

Σε άρθρο τους στην ιατρική επιθεώρηση «Nature», εξηγούν πως το «κλειδί» για να μπορούν να... μαντέψουν το προσδόκιμο ζωής είναι να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα στα μιτοχόνδρια, τις δομές του κυττάρων που αποτελούν τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας σε φυτά, ζώα και ανθρώπους. Όσο πιο έντονη είναι η κινητικότητα στα μιτοχόνδρια μετά την ενηλικίωση, τόσο λιγότερα είναι τα χρόνια ζωής, προέκυψε από τη μελέτη τους. 

Η έρευνα έγινε στο εργαστήριο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου σε σκουλήκια, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν το δρόμο για να γίνουν στο μέλλον προβλέψεις και για τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων.

Σύμφωνα με την βρετανική «Daily Mail» που παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Κινέζοι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι, στη διάρκεια της παραγωγής ενέργειας από τα μιτοχόνδρια, δημιουργούνται ιδιαίτερα δραστικά μόρια οξυγόνου , όπως οι ελεύθερες ρίζες, που τους προξενούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Οι βλάβες αυτές θεωρούνται γενεσιουργός αιτία της γήρανσης.

Για την επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Γενετικής, Γενγκ-Κιου Ντονγκ, από το Εθνικό Ίδρυμα Βιολογικών Επιστημών του Πεκίνου, η έρευνα έδειξε επίσης ότι ο ρυθμός των παλμών αλλάζει αναλόγως με τα βιώματα των ζώων. Όσα σκουλήκια, για παράδειγμα, εκτέθηκαν σε συνθήκες καύσωνα ή έμειναν χωρίς τροφή για μερικές ημέρες, παρουσίασαν μείωση του ρυθμού των μιτοχονδριακών παλμών και κατά συνέπεια παράταση της ζωής τους.