Υπό διερεύνηση η σχέση της διφαινόλης Α με τον καρκίνο του προστάτη

Αναζήτηση

Υπό διερεύνηση η σχέση της διφαινόλης Α με τον καρκίνο του προστάτη

Τα αυξημένα επίπεδα διφαινόλης Α (ΒΡΑ) στα ούρα ενός άνδρα μπορεί να αποτελούν ένδειξη για την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE. 

Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει ότι η διφαινόλη Α στα ούρα αποτελεί πιθανό βιοδείκτη για τη συγκεκριμένη νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Υγείας Σουκ μέι Χο, διευθύντρια του Κέντρου Καρκίνου του Κολεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, διαπίστωσαν ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα της εν λόγω ουσίας στον οργανισμό μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές τόσο σε κακοήθη, όσο και σε καλοήθη κύτταρα του προστάτη.

Η διφαινόλη Α, ουσία που επιδρά κυρίως στο ορμονικό σύστημα, χρησιμοποιείται ευρέως στην παρασκευή πλαστικών συσκευασιών προϊόντων τροφίμων. Η ουσία απορροφάται από τον οργανισμό μέσω του δέρματος, της αναπνοής και της διατροφής.

Η διφαινόλη Α διαταράσσει την ενδοκρινική ισορροπία, καθώς μιμείται ορισμένες ορμόνες του οργανισμού, ενώ παράλληλα δημιουργεί προβλήματα στον μεταβολισμό και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την ουσία με πιθανές νευρολογικές διαταραχές, διαβήτη, καθώς και συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, ιδίως του μαστού και του προστάτη.

Επίσης, μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η διφαινόλη Α συμβάλλει στην ανάπτυξη όγκων στον προστάτη, αλλά τα αντίστοιχα στοιχεία για ανθρώπους είναι ελάχιστα. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Δρ Χο, η διφαινόλη Α δεν είναι αναγνωρισμένη καρκινογόνος ουσία.

Πάντως, η νέα έρευνα ενισχύει τις ενδείξεις για ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στη διφαινόλη Α και στον καρκίνο του προστάτη, ενώ παράλληλα δείχνει ότι η ανίχνευση στα ούρα αποτελεί ένα πιθανό διαγνωστικό δείκτη. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη έχουν σχεδόν τετραπλάσια επίπεδα διφαινόλης Α, σε σχέση με όσους δεν έχουν καρκίνο.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στους άνδρες, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους έξι άνδρες θα εμφανίσει τη νόσο στη διάρκεια της ζωής του. Σπάνια η ασθένεια εμφανίζεται σε άτομα κάτω των 40 ετών, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων αφορούν άνδρες άνω των 65 ετών.