H Βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Νόσου του Αλτζχάιμερ στις γυναίκες

H Βιταμίνη D μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης Νόσου του Αλτζχάιμερ στις γυναίκες


Σύμφωνα με δύο νέες έρευνες η βιταμίνη D ενδέχεται να μειώνει τον κίνδυνο μίας γυναίκας να αναπτύξει τη Νόσο του Αλτζχάιμερ. Η βιταμίνη D αποτελεί μία απαραίτητη βιταμίνη η οποία λαμβάνεται από την κατανάλωση τροφίμων όπως τα λιπαρά ψάρια, το βούτυρο, το τυρί ακόμη και από το παστεριωμένο γάλα. Επιπρόσθετα, ο οργανισμός μπορεί να παράγει βιταμίνη D όταν εκτιθέμεθα στις ακτίνες του ηλίου.

 

Η πρώτη μελέτη, με κύρια ερευνήτρια την Δρ. Yelena Slinin του Ιατρικού Κέντρου της Minneapolis, είχε το εξής εύρημα: οι γυναίκες που εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης D συγκέντρωναν μεγαλύτερες πιθανότητες να βιώσουν γνωσιακές διαταραχές.

 

Η Slinin και η ερευνητική της ομάδα ανέλυσαν τα επίπεδα βιταμίνης D σε δείγμα 6.257 γυναικών που συμμετείχαν στην Οστεοπαθητική Μελέτη Καταγμάτων.

 

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη υπεβλήθησαν επίσης σε τεστ πνευματικής και νοητικής ικανότητας και διαύγειας.

 

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που εμφάνιζαν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους – λιγότερα από 10 νανογραμμάρια ανά μιλιλίτρο ορού αίματος - εμφάνιζαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από γνωσιακές διαταραχές. Επίσης, αναφορικά με τις γυναίκες που ήδη έπασχαν από γνωσιακές διαταραχές, όσες συγκέντρωναν επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα των 20 νανογραμματίων ανά μιλιλίτρο ορού αίματος συγκέντρωναν μεγαλύτερο κίνδυνο πνευματικής και νοητικής παρακμής.

 

Η δεύτερη μελέτη, με κύριο ερευνητή τον Δρ. Cedric Annweiler του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Angers στη Γαλλία εξέτασε δεδομένα 489 γυναικών που συμμετείχαν στην προοπτική μελέτη Επιδημιολογίας και Οστεοπόρωσης της Τουλούζης.

 

Ο Annweiler και η ερευνητική του ομάδα βρήκαν ότι οι γυναίκες που ανέπτυσσαν τελικά τη Νόσο του Αλτζχάιμερ είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης D από τις γυναίκες που δεν ανέπτυξαν τελικώς τη νευρολογική αυτή πάθηση.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν την πάθηση συγκέντρωναν μέση εβδομαδιαία πρόσληψη βιταμίνης D που αντιστοιχούσε σε 50,3 μικρογραμμάρια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι γυναίκες που ανέπτυξαν έτερες μορφές άνοιας και νοητικής παρακμής είχαν αντίστοιχα επίπεδα της τάξης των 63,6 μικρογραμμαρίων εβδομαδιαίως.

 

Και οι δύο μελέτες δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα τελευταία αυτά ευρήματα ενισχύουν τη σημαντικότητα πρόσληψης βιταμίνης D, είτε μέσω των τροφίμων, είτε μέσω πρόσθετων σκευασμάτων βιταμινών είτε μέσω της έκθεσης στον ήλιο.


http://www.medicaldaily.com/articles/13364/20121203/vitamin-d-reduce-risk-alzheimers-disease-women.htm#zMQFwgmycbuPVSfV.99