Φως στις οστικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού, ρίχνει αυστραλιανή μελέτη

Φως στις οστικές μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού, ρίχνει αυστραλιανή μελέτη

Τα καρκινικά κύτταρα του μαστού μπορούν να εξολοθρεύσουν μια ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση του σώματος και έτσι να επιτρέψουν τη νόσο να εξαπλωθεί στα οστά της ασθενούς, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Medicine, ομάδα ειδικών από το Αντικαρκινικό Κέντρο της Μελβούρνης «Πήτερ ΜακΚάλουμ», πειραματίστηκαν με δύο διαφορετικούς τρόπους για να επανορθώσουν την ανοσοποιητική αυτή αντίδραση ώστε να βοηθήσουν τις ασθενείς να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του μαστού, αλλά εξηγούν ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια αποδοτική κλινική θεραπεία.

«Εντοπίσαμε τον τρόπο που τα καρκινικά κύτταρα του μαστού απενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στον καρκίνο να εξαπλωθεί σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος, όπως τα οστά», εξηγεί η Δρ Μπελίντα Πάρκερ που συμμετείχε στη μελέτη.

«Κατανοώντας την διαδικασία που συμβαίνει αυτό, ελπίζουμε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις υπάρχουσες και νέες θεραπείες για να αποκαταστήσουμε τη συγκεκριμένη ανοσοποιητική λειτουργία και να προλάβουμε την μετάσταση του καρκίνου», συμπληρώνει η ερευνήτρια.

Χρησιμοποιώντας δείγματα από ασθενείς με καρκίνο του μαστού και κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο IRF7 απενεργοποιείται στις ασθενείς των οποίων ο καρκίνος εξαπλώνεται και σε άλλα σημεία του σώματος.

Το IRF7 ελέγχει την παραγωγή της ιντερφερόνης, μιας σημαντικής πρωτεΐνης που καταπολεμά ιούς και βακτήρια, εκτός από τα ογκο-κύτταρα.

«Συνήθως, όταν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού φεύγουν από τον μαστό και ταξιδεύουν στην αιματική ροή και εντός του μυελού των οστών, η έκκριση των ιντερφερόνων από το γονίδιο IRF7 κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίσει και να τα εξαφανίσει. Η απώλεια του IRF7, προλαμβάνει την διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος και επιτρέπει στα κύτταρα να κρυφτούν και έτσι να μπορέσουν μετέπειτα να εξαπλωθούν», εξηγεί η Δρ Πάρκερ.

Η ερευνήτρια δοκίμασε δύο τρόπους να αναβιώσουν την ανοσοποιητική αυτή αντίδραση σε πειράματα με ποντίκια και τα κατάφεραν. «Βάλαμε το γονίδιο στα καρκινικά κύτταρα ώστε να μην απενεργοποιηθεί. Επιτρέψαμε έτσι στο ανοσοποιητικό ‘μονοπάτι’ να διεγερθεί και στα καρκινικά κύτταρα να μην εξαπλωθούν στα οστά. Ο άλλος τρόπος είναι η χορήγηση ιντερφερόνης στα πειραματόζωα, η οποία δίδεται σε ασθενείς για παθήσεις όπως η ηπατίτιδα. Επίσης η τακτική αυτή πρόλαβε τις καρκινικές μεταστάσεις στα οστά», σημειώνει η Δρ Πάρκερ.

Στόχος των επιστημόνων είναι να μελετήσουν πως θα πετύχουν την καλύτερη δυνατή χρήση των δύο τακτικών σε ασθενείς τα προσεχή χρόνια, σχεδιάζοντας κλινική μελέτη που θα ξεκινήσει σε δύο με τρία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2010, 1,5 εκατομμύρια γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού, καθιστώντας τον, τον πρώτο καρκίνο μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού. Αν και αποβαίνει θανατηφόρος στις αναπτυσσόμενες χώρες, το 89% των ασθενών στις δυτικές χώρες επιβιώνει πέντε χρόνια μετά την διάγνωση, χάρη στην πρώιμη διάγνωση αλλά και θεραπεία.

health.in.gr