Διατροφικό σκάνδαλο: Η IKEA Ελλάδας αποσύρει τα κεφτεδάκια της
Μετά την αποκάλυψη ότι βρέθηκε κρέας αλόγου στα κεφτεδάκια που πωλεί η
ΙΚΕΑ στην Τσεχία, η ΙΚΕΑ Ελλάδας ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους σταματά
η διάθεση του προϊόντος στα καταστήματα της επιχείρησης.
Η ΙΚΕΑ προχώρησε σε ανακοίνωση στο Facebook,
σημειώνοντας ότι θα σταματήσει η πώληση, μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
"Σχετικά με την είδηση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, ότι σε
ελέγχους που διενεργήθηκαν στην Τσεχία εντοπίστηκε κρέας αλόγου σε κεφτεδάκια
της ΙΚΕΑ, θα σας ενημερώσουμε υπεύθυνα σχετικά με το θέμα, μετά την ολοκλήρωση
όλων των αναγκαίων ελέγχων. Μέχρι τότε έχει σταματήσει η πώληση των σχετικών
προϊόντων για προληπτικούς λόγους", αναφέρει η ΙΚΕΑ Ελλάδας.
Σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε όλη
την Ευρώπη
Η IKEA ανακοίνωσε επίσης ότι σταμάτησε να πωλεί κατεψυγμένα κεφτεδάκια στα
17 υποκαταστήματά της στη Σουηδία.
Ο Γιόσεφ Ντούμπεν, εκπρόσωπος της τσεχικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, η οποία
επέχει επίσης ρόλο εθνικού φορέα ελέγχου τροφίμων, επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι
βρέθηκε DNA αλόγου σε συσκευασίες που περιέχουν 1 κιλό κατεψυγμένα κεφτεδάκια
Koettbullar, που παράγει η σουηδική αλυσίδα τροφίμων Dafgard.
Η IKEA Σουηδίας ανέφερε ότι "οι δικοί της έλεγχοι δεν αποκάλυψαν ίχνη
κρέατος αλόγου", αλλά εξαιτίας των "ανησυχιών μεταξύ των
καταναλωτών" σταματάει τις πωλήσεις του προϊόντος αυτού στη χώρα.
Δεν έχει δοθεί ακόμη στην δημοσιότητα κάποια ανακοίνωση από την έδρα του
ομίλου σχετικά με το εάν οι θυγατρικές της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής
πώλησης επίπλων και άλλων οικιακών ειδών παγκοσμίως θα σταματήσουν να πωλούν το
προϊόν και στις άλλες χώρες όπου η IKEA έχει υποκαταστήματα.
Η IKEA ανακοίνωσε ότι οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν δεν οδήγησαν στην
εύρεση ίχνους κρέατος αλόγου στη Φινλανδία και στη Νορβηγία, σύμφωνα με μέσα
ενημέρωσης στις χώρες αυτές.
Πάντως η ιταλική θυγατρική της IKEA ανακοίνωσε ότι σταματά την πώληση του
προϊόντος στα υποκαταστήματά της. Εκπρόσωπος της ιταλικής IKEA ανέφερε ότι
"σταματήσαμε να πωλούμε στην Ιταλία τα κεφτεδάκια αυτού του σουηδού
παραγωγού" (σ.σ. της Familjen Dafgard), σε δηλώσεις του στο πρακτορείο
ειδήσεων Ρόιτερς.
"Τα κεφτεδάκια μας πρέπει να παρασκευάζονται από βοδινό και χοιρινό.
Θα κάνουμε ελέγχους για να διαπιστώσουμε την ενδεχόμενη παρουσία DNA"
(αλογίσιου κρέατος).
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής θυγατρικής της IKEA, τα ίδια κεφτεδάκια
πωλούνται επίσης σε χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο
κ.ά., αλλά πλέον πρόκειται να ανακληθούν παντού.