Αναίμακτη και χωρίς επιπλοκές θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Αναίμακτη και χωρίς επιπλοκές θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας δίνει η χρήση των ενηλίκων βλαστικών κυττάρων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Αναγεννητικής Ιατρικής (11-13 Απριλίου 2013, Βατικανό).


«Τα βασικά πλεονεκτήματα από τη θεραπεία με ενήλικα βλαστικά κύτταρα είναι η ελάττωση του πόνου, η μείωση της χρήσης αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και κορτιζόνης, η αύξηση της κινητικότητας και λειτουργικότητας της πάσχουσας άρθρωσης και η αναγέννησή της με φυσικό τρόπο», εξηγει ο Δρ Σταύρος Αλευρογιάννης, χειρούργος ορθοπαιδικός στο 215 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, που συμμετείχε στο συνέδριο.
 

Σύμφωνα τον Δρ Αλευρογιάννη, η αποτελεσματικότητα της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν επιπλοκές, η μέθοδος είναι αναίμακτη, ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα, ελαχιστοποιείται η απαιτούμενη νοσηλεία και η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων και με αυστηρή επιλογή των ασθενών, το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και ο ασθενής καθυστερεί ή/και αποφεύγει την ολική αρθροπλαστική της πάσχουσας άρθρωσης.

 

Για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, αρχικά λαμβάνονται ενήλικα βλαστικά κύτταρα, από τον ίδιο τον ασθενή, τα οποία καλλιεργούνται και πολλαπλασιάζονται σε πιστοποιημένο εργαστήριο. Συγκεκριμένη ποσότητα αποθηκεύεται για μελλοντική χρήση και η θεραπευτικά αναγκαία ποσότητα κατά περίπτωση, επανατοποθετείται στον ασθενή, ως απλή ιατρική πράξη. Δεν υπάρχουν ηθικοί ή θρησκευτικοί φραγμοί, δεν υπάρχουν κίνδυνοι μετάδοσης νοσημάτων και δεν υπάρχει περίπτωση απόρριψής τους.


«Είναι κύτταρα του δικού μας οργανισμού. Είναι κομμάτι του σώματός μας, το οργανικό μας φάρμακο, δεν είναι εμπορικό προϊόν ή χημικό σκεύασμα», εξηγεί ο Δρ Αλευρογιάννης και συμπληρώνει ότι «ακόμη και η ενεργοποίησή τους στο εργαστήριο, πραγματοποιείται με τη χρήση αυξητικών, από το αίμα του ασθενούς, βιολογικών παραγόντων χωρίς πρόσμιξη χημικών ουσιών ή άλλων φαρμάκων».

Τα κύτταρα, μετά την ενεργοποίηση και τον πολλαπλασιασμό τους στο εργαστήριο, εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή της άρθρωσης, με τοπική αναισθησία, σε αποστειρωμένο περιβάλλον χειρουργείου, με χρήση ειδικής βελόνας, υπό υπερηχογραφικό ή ακτινοσκοπικό έλεγχο.

Επίσης μπορούν να τοποθετηθούν αρθροσκοπικά στο σημείο της βλάβης, μετά από αρθροσκοπικό καθαρισμό με τη μορφή βλαστοσφαιριδίων ή με βιολογική κόλλα, που κατασκευάζεται και αυτή από το αίμα του ασθενούς, ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης και την εμπειρία του χειρουργού.
 

Τα βλαστοκύτταρα είναι αμιγής κυτταρική θεραπεία, σαφώς ανώτερη και αποτελεσματικότερη από τη χρήση αυξητικών παραγόντων (PRP) που είναι απλή ενίσχυση της επουλωτικής ικανότητας του οργανισμού μας.


Η
 οστεοαρθρίτιδα είναι από τα πιο συχνά μυοσκελετικά προβλήματα που ταλαιπωρούν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και αποτελεί την πιο συχνή πάθηση σε ποσοστό πάνω από 50%. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας προσβάλλει περίπου το 9,6% των ανδρών και το 18% των γυναικών ηλικίας πάνω από 60 χρόνων.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας μέχρι σήμερα, είναι συνυφασμένη με τη λήψη αναλγητικών, κορτιζόνης, ενδαρθρικών ενέσεων υαλουρονικού οξέος, εγχύσεων κολλαγόνου, σωματικής άσκησης, εξαντλητικής δίαιτας και, φυσικά, επίπονων χειρουργείων.

Μέχρι πρόσφατα, η μόνη λύση στις πιο προχωρημένες μορφές οστεοαρθρίτιδας ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση, με κυριότερη την αρθροπλαστική. Η αντικατάσταση με τεχνητή άρθρωση, όμως, είναι μία μέθοδος, η οποία απαιτεί μεγάλο χειρουργικό τραύμα, απώλεια αίματος, παρατεταμένη νοσηλεία και μακρόχρονο πρωτόκολλο αποκατάστασης και φυσιοθεραπείας. Το χειρουργείο συχνά κρύβει επιπλοκές και το κυριότερο, δεν διαρκεί εφόρου ζωής.
 

Το κόστος των επεμβάσεων για αρθροπλαστικές υπολογίζεται στα 18 δισ. δολάρια για το 2012, ενώ αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 δισ. δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα το 2016.