Η προσωρινή απώλεια της όρασης οξύνει την ακοή

Η προσωρινή απώλεια της όρασης οξύνει την ακοή

Η προσωρινή στέρηση της όρασης μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ακοής και μάλιστα σε σύντομο χρόνο, αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuron. 

Η μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα επιβεβαιώνει την ισχύουσα αντίληψη ότι όταν ο άνθρωπος χάνει μια αίσθηση, τότε μια άλλη αναπτύσσεται περισσότερο. Εξάλλου, παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι ασθενείς με εκ γενετής τύφλωση έχουν ανεπτυγμένη ακοή και αφή. 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, που εκπόνησαν ερευνητές με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης Χέι-Κιούνγκ Λι, αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος των ενηλίκων διαθέτει μεγάλη πλαστικότητα και είναι σε θέση να υφίσταται αλλαγές ανάλογα με το μεταβαλλόμενο αισθητηριακό του περιβάλλον. 

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με δύο ομάδες υγιών ενήλικων ποντικιών, όπου η μία έμεινε σε σκοτεινό περιβάλλον για μια εβδομάδα, ενώ η άλλη σε χώρο με φυσικό φως. Στα πειραματόζωα είχαν εμφυτευτεί ηλεκτρόδια ώστε να καταγράφεται η δραστηριότητα των εγκεφαλικών νευρώνων στον ακουστικό πόρο, δηλαδή την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για την αντήληψη του ήχου, ως προς την ένταση και την πηγή του. 

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι επιστήμονες έπαιζαν στα πειραματόζωα ήχους με ποικιλία στην ένταση και κατέγραφαν τον τρόπο αντίδραση των εγκεφαλικών τους κυττάρων. Διαπίστωσαν λοιπόν πως τα ποντίκια που είχαν παραμείνει σε σκοτεινό περιβάλλον, δηλαδή σε συνθήκες προσωρινής τύφλωσης, μπορούσαν να διακρίνουν πολύ χαμηλής έντασης ήχους, συγκριτικά με τα ποντίκια που είχαν περάσει μια εβδομάδα σε χώρο με φυσικό φως. Δηλαδή, η ακοή τους είχε βελτιωθεί ως αντίδραση στην προσωρινή απώλεια της ακοής τους. 

Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει ότι τέτοιες αλλαγές στον ακουστικό φλοιό απαιτούν πολύ χρόνο, το εντυπωσιακό της νέας μελέτης είναι ότι ο εγκέφαλος αρχίζει πολύ γρήγορα να προσαρμόζεται και να αναδιατάσσει το νευρωνικό δυναμικό του (δημιουργώντας περισσότερες συνάψεις μεταξύ του ακουστικού φλοιού και του «θαλάμου» του εγκεφάλου), έτσι ώστε να αναπληρώνει τη χειρότερη όραση με την καλύτερη ακοή.

Η νέα έρευνα ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να βρουν νέους τρόπους για να βελτιώσουν την ακοή των ανθρώπων με κώφωση ή να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων από τύφλωση. Παραμένει πάντως υπό διερεύνηση κατά πόσο μια προσωρινή στέρηση της όρασης σε ανθρώπους θα επέφερε μια εξίσου γρήγορη βελτίωση της ακοής τους, όπως συνέβη στα πειραματόζωα. Είναι πιθανό στους ανθρώπους να χρειαστεί τεχνητή στέρηση της όρασης για χρονικό διάστημα αρκετά μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας.

Επίσης, μένει να απαντηθεί κατά πόσο η βελτίωση της ακοής θα μπορούσε να είναι μόνιμη, καθώς αφότου τα ποντίκια επέστρεψαν σε φωτεινό περιβάλλον, εντός λίγων εβδομάδων η ακοή τους είχε επανέλθει στο προηγούμενο επίπεδο. Στην επόμενη φάση της πενταετούς έρευνας, θα αναζητηθεί τρόπος για να γίνει μόνιμη η βελτίωση της ακοής.