Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το μωρό και τη μητέρα

Αναζήτηση

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το μωρό και τη μητέρα

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά τα μωρά να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα κατά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους, και μέχρι ενός έτους να συνεχίσουν να τρέφονται με μητρικό γάλα σε συνδυασμό με άλλες τροφές. Σε ό,τι αφορά τα οφέλη του θηλασμού για τη μητέρα, γίνονται ορατά σε μικρό χρονικό διάστημα από τη γέννα, καθώς η μήτρα επανέρχεται στο αρχικό της μέγεθος γρηγορότερα, ενώ παρατηρείται μικρότερη αιμορραγία μετά τον τοκετό. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι οι γυναίκες που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. Μεταξύ των γυναικών  που εμφανίζουν διαβήτη κύησης, όσες θηλάζουν έχουν 4-12% μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2. Επιπλέον, γυναίκες που έχουν θηλάσει για τουλάχιστον 12 μήνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους διατρέχουν 20% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ για όσες έχουν θηλάσει για 24 μήνες οι πιθανότητες μειώνονται στο μισό.

Υπάρχουν όμως και ψυχολογικά οφέλη από το θηλασμό. Σύμφωνα με μελέτη Αυστραλών επιστημόνων, οι γυναίκες που δε θηλάζουν εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστα επιλόχειας κατάθλιψης. Τέλος, φαίνεται ότι οι γυναίκες που θηλάζουν επανέρχονται γρηγορότερα στο φυσιολογικό τους βάρος.
Σύμφωνα με νέα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη του θηλασμού, τα μωρά που θηλάζουν διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν παχυσαρκία, καρδιοαγγειακές παθήσεις και πνευμονία.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ) επαναδιατύπωσε τη σύστασή της για την αναγκαιότητα του θηλασμού, χαρακτηρίζοντάς τον θέμα που αφορά τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μωρά θα πρέπει να τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα τουλάχιστον κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, ενώ τονίζει ότι ο θηλασμός είναι θέμα δημόσιας υγείας και όχι απλώς τρόπου ζωής. 

Η Danielle Rigg , μέλος της οργάνωσης Best for Babies που προωθεί το μητρικό θηλασμό, τόνισε ότι  αυτή η  ανακοίνωση καθιστά υπεύθυνους όλους, και όχι μόνο τις μητέρες, στο να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και η κοινωνική στήριξη ώστε να εξασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες θα μπορέσουν να θηλασουν.

Πηγή:www.gonimotita.org