Εγκυμοσύνη και αναιμία: χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες

Αναζήτηση

Εγκυμοσύνη και αναιμία: χρήσιμες και πρακτικές πληροφορίες

Η αναιμία είναι μία παθήση κατά την οποία υπάρχουν στον οργανισμό πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν μία πρωτεϊνη η οποία ονομάζεται αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σας προς τους ιστούς και το έμβρυο. Το σίδηρο είναι απαραίτητο για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης. Για να βοηθηθεί ο οργανισμός σας ώστε να παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια, το σώμα σας θα χρειαστεί μεγαλύτερη πρόσληψη σιδήρου. Υπάρχει η περίπτωση να υποφέρετε από αναιμία εάν δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο. Στην κατάσταση προ της εγκυμοσύνης χρειαζόταν μία ημερήσια ποσότητα πρόσληψης σιδήρου περίπου 15 χιλιόγραμμων. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαιτείται μία ημερήσια πρόσληψη σιδήρου περίπου διπλάσια: 30 χιλιόγραμμων περίπου!

 Πώς διαγιγνώσκεται η αναιμία;

Ο προσωπικός σας ιατρός μπορεί να ανιχνεύσει την ύπαρξη αναιμία μέσω μίας αιματολογικής εξέτασης, η οποία γίνεται κατά τον πρώτο προγεννητικό σας έλεγχο.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν ανεπάρκεια σιδήρου κατά την πρώτη αυτή εξέταση. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα των εγκυμονουσών γυναικών ξεκινούν την όμορφη φάση της εγκυμοσύνης με αρκετά αποθέματα σιδήρου που μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και την 20η εβδομάδα της κύησης. Σε αυτό το σημείο της εγκυμοσύνης σας, ο όγκος του αίματος σας αυξάνεται πάρα πολύ και μαζί με την αύξηση του όγκου του αίματος πολύ συχνά τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης στο αίμα μειώνονται.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Από τη στιγμή που τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναιμία συχνά αποτελούν απόρροια της ίδιας της εγκυμοσύνης, πολύ συχνά δεν διαχωρίζονται εύκολα τα φυσιολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και της αναιμίας. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματα που «ακολουθούν» την αναιμία περιλαμβάνουν: το αίσθημα συνεχούς και έντονης κόπωσης, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα και εξάντληση..

Ποιές εγκυμονούσες είναι πιο πιθανόν να εμφανίσουν αναιμία;

Γυναίκες με έντονες ναυτίες και έμετους κατά τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης τους, που εγκυμονούν περισσότερο από ένα μωρό, ή όσες έχουν μία ανεπαρκή διατροφή χωρίς να λαμβάνουν συμπλήρωμα σιδήρου, ή οι γυναίκες που γέννησαν πριν μικρό χρονικό διάστημα διατρέχουν όλες τον υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν αναιμία.

Θεραπεία

Η πλέον αποτελεσματική θεραπεία κατά της αναιμίας είναι η εκ του στόματος λήψη κάποιου συμπληρώματος σιδήρου. Τα χάπια σιδήρου, όμως, είναι μεγάλα και ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται στην κατάποση. Εάν ισχύει αυτό το πρόβλημα και με εσάς, μπορείτε να σπάτε το χάπι στη μέση και να παίρνεται το ένα ήμισυ το πρωί μαζί με το βραδινό και το έτερο ήμισυ μαζί με το βραδινό σας. Θα πρέπει να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνεται τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες καθώς το σίδηρο μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα..

Οι γυναίκες που έχουν δυσανεξία στο χάπι σιδήρου συνήθως λαμβάνουν θεραπεία σιδήρου μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης. Επίσης, συνίσταται και είναι πολύ σημαντική η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου κατά την ημερήσια διατροφή. Εάν η αναιμία είναι σοβαρή και συνδυάστηκε με οποιαδήποτε ποσότητα απώλειας αίματος, μπορεί να χρειαστείτε μετάγγιση αίματος, αλλά αυτή η περίπτωση δεν είναι πολύ συνηθισμένη..

Η σοβαρή αναιμία αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων κατά την εγκυμοσύνη, όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού και τη γέννηση νεκρού μωρού. Ακόμη και η μέτρια ανεμία δημιουργεί κινδύνους στις μητέρες, επειδή όλες οι γυναίκες χάνουν μία υπολογίσιμη ποσότητα αίματος κατά τη διάρκεια του τοκετού, και δεν είναι συνετό να υπάρχουν χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, και για να αποφύγετε την αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να λαμβάνετε τις προγεννητικές σας βιταμίνες καθώς και οποιοδήποτε συμπλήρωμα ή συμπληρώματα σιδήρου σας προτείνει ο ιατρός σας.

Πηγή:  http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=14&pid=14&gid=000221