Κύηση και διαβήτης

Αναζήτηση

Κύηση και διαβήτης

Υπάρχουν δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τον διαβήτη και την κύηση.

Το πρώτο αφορά την διαβητική γυναίκα που θέλει να συλλάβει, να κυοφορήσει και να γεννήσει ένα υγιές παιδί.

Το δεύτερο αφορά την ανάπτυξη του διαβήτη της κύησης σε μια γυναίκα η οποία δεν είχε κανένα σημάδι της νόσου στο παρελθόν. 

Για το πρώτο ζήτημα, είναι σημαντικό οποιαδήποτε γυναίκα με προϋπάρχοντα διαβήτη,  να υπάρξει αυστηρός έλεγχος των επιπέδων  της γλυκόζης  και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Οι κίνδυνοι σοβαρών γενετικών ανωμαλιών αυξάνονται από έναν μη επαρκή έλεγχο του προϋπάρχοντος διαβήτη, και επίσης αναφέρεται ως μια σημαντική αιτία αποβολής.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κύησης συνήθως δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για συγγενείς ανωμαλίες, αν και είναι σημαντικό να παρακολουθούνται και να ελέγχονται προσεκτικά τα επίπεδα της γλυκόζης για να μειωθεί ο κίνδυνος θνησιγένειας.

Όλες οι διαβητικές γυναίκες που είναι έγκυες τείνουν να φέρνουν στη ζωή  πολύ μεγαλύτερα μωρά από το μέσο όρο. Αναφέρεται πως τα μωρά μεγαλώνουν περισσότερο, επειδή επιπλέον σάκχαρα περνούν  μέσω του ομφάλιου λώρου από τη μητέρα στο αίμα του μωρού. Η ινσουλίνη στη συνέχεια μετατρέπει αυτά τα σάκχαρα σε λιπώδη κύτταρα. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα μεγάλα μωρά θα πρέπει να γεννηθούν με καισαρική τομή, δεδομένου ότι είναι πολύ μεγάλο για ένα φυσιολογικό τοκετό.

Εφόσον ο διαβήτης ελέγχεται σωστά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι διαβητικές γυναίκες δεν μπορούν να έχουν μια υγιή εγκυμοσύνη και να φέρουν στο κόσμο υγιή μωρά. Μόνο όταν ο διαβήτης δεν ελέγχεται μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Δυστυχώς, αυτές οι επιπλοκές μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια.

Οι έγκυες γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη κάνουν μια εξέταση αίματος για να μετρηθούν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πριν από τη σύλληψη. Αυτή η εξέταση αίματος δείχνει το πόσο καλά έχουν ελεγχθεί τους προηγούμενους μήνες τα επίπεδα της γλυκόζης και μπορεί να αναφέρει το ασφαλέστερο χρόνο για σύλληψη. Η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να παρακολουθούμε πόσο καλά ελέγχεται ο διαβήτης.

Για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2 δεν έχουν εγκριθεί φάρμακα που μπορούν οι διαβητικές γυναίκες να πάρουν από το στόμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να μεταβούν στην ινσουλίνη πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες ελέγχονται για διαβήτη κύησης, σε κάποιο στάδιο μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Εκείνες που αναπτύσσουν διαβήτη συνήθως ανακαλύπτουν ότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα τους επιστρέφουν στο φυσιολογικό μετά τη γέννηση του μωρού.

Η μέτρια άσκηση πιστεύεται ότι βοηθά τα κύτταρα να κάνουν καλύτερη χρήση της διαθέσιμης ινσουλίνης και συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι οι απαιτήσεις σε ινσουλίνη μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που απαιτούνται πριν από τη σύλληψη. Τα ούρα μπορεί να ελεγχθούν για κετόνες, η παρουσία των οποίων μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ο διαβήτης δεν ελέγχεται επαρκώς.

Για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του μωρού, είναι σημαντικό να λαμβάνονται  όλες οι προφυλάξεις  όταν η μητέρα πάσχει ή διαγνωστεί με διαβήτη κατά την κύηση. Διαφορετικά μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά προβλήματα.

http://ezinearticles.com/?Diabetes-and-Pregnant-Women&id=454494