Το παθητικό κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Αναζήτηση

Το παθητικό κάπνισμα στην εγκυμοσύνη

Ο καπνός του τσιγάρου απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα πάνω από 4000 τοξικές χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, βενζόλιο, αμμωνία, φορμαλδεΰδη και υδροκυάνιο. Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο 17000 παιδιά κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται κάθε χρόνο λόγω προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν από το παθητικό κάπνισμα.

Το παιδί σας κινδυνεύει από το παθητικό κάπνισμα ακόμα και πριν από τη γέννησή του. Η έκθεση της εγκύου στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής, εξωμήτριας κύησης και πρόωρου τοκετού. Επιπλέον, αυξάνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί ελλιποβαρές, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας.

Μετά τη γέννηση του, η έκθεση του μωρού στο παθητικό κάπνισμα άυξάνει τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου, πνευμονολογικών προβλημάτων, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και πνευμονία, καθώς και λοίμωξης του μέσου ωτός. Επιπλέον, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να συνδέεται με ενδεχόμενες μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές στη συμπεριφορά, όπως σύνδρομο ελλειματικής προσοχής και υπερκινητικότητα. Τέλος, το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του μηνιγγιτιδόκοκκου, λευχαιμία, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα που θα εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή.

Είναι προφανές ότι και οι ενήλικες κινδυνεύουν από το παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με έρευνα, όσοι μη καπνιστές συγκατοικούν με άτομα που καπνίζουν έχουν 30% μεγαλύτερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνου του πνεύμονα ή καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που δεν εκτίθενται συστηματικά στον καπνό του τσιγάρου.

Πηγή: http://www.bbc.co.uk/health