Ψυχολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αναζήτηση

Ψυχολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης


Η εγκυμοσύνη είναι μια εμπειρία γεμάτη αλλαγές και προκλήσεις. Είναι η στιγμή που ένα ζευγάρι αντιμετωπίσει τους φόβους του και τις προσδοκίες του για την επικείμενη μητρότητα και πατρότητα. Επομένως όλη αυτή η εμπειρία προκαλεί ψυχολογικές αλλαγές τόσο στην μητέρα όσο και στον πατέρα.


Ψυχολογικές Αλλαγές στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Μπορεί να μην είστε σε θέση να δείτε τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αλλά αυτές είναι σημαντικές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάποιες νέες μητέρες μπορεί να έχουν αισθήματα ανησυχίας για την απώλεια του μωρού τους. Αυτοί οι φόβοι, αν και αβάσιμοι, είναι απόλυτα φυσιολογικοί. Τα συνηθισμένα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα σας μεγεθύνονται αυτή την περίοδο και αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, αυτά τα συναισθήματα μπορεί να σας μπερδέψουν. Καταστάσεις που κανονικά δεν θα σας ενοχλούσαν μπορεί να σας προκαλέσουν δάκρυα ή να νιώθετε κατάθλιψη ή θυμό με τον εαυτό σας ή τους κοντινούς σας ανθρώπους. Αυτές οι ξαφνικές συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι πιο έντονες σε ορισμένες γυναίκες από ό, τι σε άλλες. Αυτό εξαρτάται από την προσωπικότητας τους, το είδος του στρες που βιώνουν, τη συναισθηματική υποστήριξη που λαμβάνουν, καθώς και τις ορμονικές αλλαγές στο σώμα τους.


Ψυχολογικές Αλλαγές στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

 Μόλις το στρες και το άγχος του πρώτου τριμήνου περάσει, αρχίζουν οι συναισθηματικές μεταβολές του δεύτερου τριμήνου. Αν και τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι συνήθως λιγότερο έντονα, μπορεί να είναι εξίσου ανησυχητικά. Πολλές μητέρες αρχίζουν να αισθάνονται αμήχανα για το βάρος τους και αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ψυχολογικά, οι μέλλουσες μητέρες μπορεί να αισθάνονται αυξημένη εξάρτηση από το σύντροφό τους. Έχουν περισσότερες ανάγκες απ ότι συνήθως και μπορεί να ανησυχούν για το αν ο σύντροφός τους θα είναι διαθέσιμος, και σε θέση να τις υποστηρίξει κατά τη διάρκεια των αλλαγών αυτής της περιόδου.  Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου (4ος-6ος μήνας), τόσο η κολπική λίπανση όσο και η ροή του αίματος στην πυελική περιοχή αυξάνονται. Αυτές οι αλλαγές, καθώς και η μείωση της ναυτίας και της ευαισθησίας του στήθους του πρώτου τριμήνου, μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για σεξ. Πολλές γυναίκες ανησυχούν για το αν ο σύντροφος τους εξακολουθεί να τις θεωρεί ελκυστικές. Μιλώντας ο ένας στον άλλο για το θέμα αυτό βοηθά στην ανακούφιση των φόβων και των ανησυχιών, έτσι ώστε το ζευγάρι να μπορεί να απολαύσει μια υγιή σεξουαλική ζωή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης.


Ψυχολογικές Αλλαγές στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Στο τρίτο τρίμηνο, οι γυναίκες αναμένουν τον τοκετό και έρχονται αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές αλλαγές. Ενώ οι φόβοι για μια αποβολή έχουν συνήθως εξαφανιστεί, από αυτό το σημείο ένα νέο άγχος παίρνει τη θέση αυτού - ο φόβος της άφιξης του μωρού. Επίσης, οι ανησυχίες για τον τοκετό και τη γέννηση είναι κοινές κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης. Το πως αισθάνονται οι γυναίκες για τους φυσικούς περιορισμούς του τρίτου τριμήνου είναι μια αντανάκλαση των ανησυχιών και των συναισθήματά των τους για την επικείμενη μητρότητα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορεί να χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από τον σύντροφό τους, την οικογένειά τους και τους φίλους τους. Μπορεί να χρειάζονται διαβεβαίωση σχετικά με τη φυσική τους εμφάνισή, ειδικά αν η σεξουαλική ορμή τους έχει μειωθεί και πάλι, καθώς και τη διαβεβαίωση σχετικά με την ικανότητά τους ως γονέας.


Ψυχολογικές Αλλαγές στον Πατέρα

Την ίδια στιγμή που οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν σημαντικές φυσικές και συναισθηματικές αλλαγές και οι μέλλοντες πατέρες περνούν συναισθηματικές αλλαγές. Μερικοί άντρες μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μπορεί να γίνουν ανήσυχοι σχετικά με την ικανότητά τους ως γονέας. Η επικείμενη πατρότητα φαίνεται, επίσης, να φέρει μαζί της όλες τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας του άνδρα με τον πατέρα του. Κατά κάποιο τρόπο, γίνομαι πατέρας σημαίνει εγκαταλείπω την ιδέα του να είμαι γιος. Σημαίνει, επίσης, τη συμφιλίωση με την ιδέα την πατρότητας που είχε κάποιος ως παιδί. Φαίνεται ότι αυτά τα συναισθήματα είναι ισχυρότερα κατά τη διάρκεια της κύησης από ό, τι κατά τη διάρκεια των μηνών μετά τη γέννηση του παιδιού. Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν άνδρα να παραδεχθεί ανοιχτά ότι έχει ανησυχίες, φόβους, και ίσως αμφίθυμα συναισθήματα σχετικά με την εγκυμοσύνη της συντρόφου του, όμως αυτά τα συναισθήματα είναι σχεδόν καθολικά. Οι μελέτες δείχνουν ότι περισσότεροι από ένας στους δέκα άνδρες θα έχουν ψυχογενή σωματικά συμπτώματα σε σχέση με την εγκυμοσύνη. Αυτά τα συμπτώματα τείνουν να εμφανίζονται κατά την έναρξη του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να υπάρξουν αυξημένα αισθήματα άγχους και κατάθλιψης. Η σχέση με τις συντρόφους τους μπορούν επίσης να υποβληθούν ριζικές αλλαγές από την πλευρά των αντρών. Η αίσθηση της προβλεψιμότητας στις αντιδράσεις των συντρόφου τους μπορεί να αλλάξει, καθώς οι αντιδράσεις των γυναικών μπορεί να μεταβληθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζουν σημαντικά συναισθήματα σχετικά με τις αλλαγές στις αναλογίες του σώματος των συντρόφων τους, καθώς και με τις αλλαγές στην σεξουαλικότητά τους. Παράλληλα, ενώ παλεύουν με τα αισθήματα τους σχετικά με τις πρόσθετες ευθύνες της πατρότητας, μπορεί να χρειαστεί να δώσουν στη σύζυγό τους επιπλέον φροντίδα.

Κατανοώντας τις κοινές ψυχολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα βοηθήσει τόσο τις μέλλουσες μητέρες όσο και τους μέλλοντες πατέρες να κατανοήσουν τον εαυτό τους και τους συντρόφους τους καλύτερα. Αυτή η κατανόηση δεν θα διευκολύνει μόνο τις συναισθηματικές μεταβάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά θα εμβαθύνει και τη σχέση μεταξύ της μαμάς και του μπαμπά.


http://health.howstuffworks.com/pregnancy-and-parenting/pregnancy/issues/understanding-psychological-changes-during-pregnancy.htm