Διώξτε το άγχος και βρείτε την ηρεμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διώξτε το άγχος και βρείτε την ηρεμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες της σημερινής εποχής έχουν περισσότερα να αντιμετωπίσουν από ότι οι γυναίκες παλιότερων γενεών. Επεξεργασία περισσότερων πληροφοριών και αυξανόμενες απαιτήσεις καθώς η τεχνολογικά προηγμένη κοινωνία μας αλλάζει με ταχείς ρυθμούς.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να αμβλύνουν τις διαθέσεις σας και να σας κάνουν να νιώθετε απίστευτα κουρασμένες. Λαμβάνοντας υπόψη τις ορμόνες και σε συνδυασμό με τις καθημερινές ευθύνες, δημιουργείται ένα τοξικό μείγμα από ανησυχία, άγχος και  στρες.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι πάρα πολύ άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βάζει σε κίνδυνο το μωρό για συναισθηματικά, σωματικά  και παιδικά προβλήματα συμπεριφοράς. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν πρόωρο τοκετό, ADHD (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής–Υπερκινητικότητας), παχυσαρκία και μαθησιακές δυσκολίες.

Η διαχείριση του άγχους σας θα μπορούσε να είναι εξίσου σημαντική για την υγεία του παιδιού σας, όπως η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Susan Andrews, συγγραφέας του βιβλίου "Stress Solutions for Pregnant Moms,"  (Λύσεις άγχους για τις έγκυες μητέρες), προσφέρει μια ποικιλία από λύσεις για να αντιμετωπίσετε το άγχος σας. Η λίστα της περιλαμβάνει συγκεκριμένες, εφικτές, τεχνικές όπως ασκήσεις αναπνοής, τη χρήση μουσικής, σωματικές ασκήσεις κ.α.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο "Complementary Therapies in Clinical Practice," (Συμπληρωματικές Θεραπείες στην Κλινική Πρακτική), δείχνει ότι μία καλή λύση μπορεί να είναιη γιόγκα.


Η Γιόγκα μειώνει την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι ορμονικές αλλαγές, η γενετική προδιάθεση και οι κοινωνικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν σε κάποιες μέλλουσες μητέρες επίμονη ευερεθιστότητα, αισθήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και αδυναμία να αντιμετωπίσουν το στρες.

Αν και τα αντικαταθλιπτικά έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση αυτών των διαταραχών της διάθεσης, πολλές έγκυες γυναίκες δεν θέλουν να πάρουν αυτά τα φάρμακα από ανησυχία για την ασφάλεια του μωρού τους.
Μήπως θα αισθανόσασταν  πιο άνετα με μη παραδοσιακές θεραπείες, όπως τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις που χαλαρώνουν μυαλό και σώμα;

"Ακούμε για έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν τη γιόγκα για να μειώσουν το στρες», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Maria Muzik, από το Κέντρο του Πανεπιστημίου του Michigan για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη και Εξέλιξη. «Η μελέτη μας, παρέχει μια υποσχόμενη πρώτη απόδειξη ότι η γιόγκα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση από τη φαρμακευτική θεραπεία για τις έγκυες γυναίκες που δείχνουν σημάδια κατάθλιψης. Αυτό προωθεί την υγεία τόσο τη μητέρας όσο και του μωρού”.

Η Γιόγκα που συνδυάζει το διαλογισμό με τη σωματική άσκηση, είναι μια ισχυρή μέθοδος για την καταπολέμηση του στρες και την αύξηση της ενέργειας.


Η μελέτη

Δεκαοκτώ έγκυες γυναίκες μεταξύ 12-26 εβδομάδων  που έδειξαν σημάδια κατάθλιψης, συμμετείχαν σε συνεδρίες γιόγκα των 90-λεπτών. Αυτά τα μαθήματα γιόγκα επικεντρώθηκαν σε στάσεις σώματος κατάλληλες για το σώμα εγκύων, καθώς και υποστήριξη στην ευαισθητοποίηση για το πώς το σώμα τους αλλάζει ώστε να βοηθήσει τα μωρά τους να αναπτυχθούν.

Οι έγκυες μητέρες είδαν σημαντική μείωση στα καταθλιπτικά συμπτώματα, σύμφωνα με τη μελέτη και ανέφεραν επίσης ισχυρότερη δέσιμο με τα μωρά τους στη μήτρα.

«Η έρευνα για τον αντίκτυπο της γιόγκα σε έγκυες γυναίκες είναι περιορισμένη, αλλά ενθαρρυντική," λέει η Muzik. «Η μελέτη αυτή δημιουργεί τα θεμέλια για περαιτέρω έρευνα σχετικά με το πώς η γιόγκα μπορεί να οδηγήσει σε ένα δυνατό και θετικό συναίσθημα όσον αφορά την εγκυμοσύνη."

http://www.pregnancy.org/article/ban-anxiety-and-find-your-zen-during-pregnancy