Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες από τις οποίες οι περισσότερες είναι βλαβερές και επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως το κυάνιο, ο μόλυβδος και τουλάχιστον άλλες 60 καρκινογόνες ουσίες.

Η μόνη πηγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για το έμβρυο είναι το αίμα της γυναίκας που το κυοφορεί. Έτσι αν μια έγκυος γυναίκα καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, μεταφέρει όλες τις τοξικές ουσίες στο έμβρυο.

Ενώ όλα τα βλαβερά στοιχεία του τσιγάρου αποτελούν κίνδυνο για την γυναίκα και το έμβρυο, δύο από αυτά θεωρούνται ιδιαίτερα επιβλαβή: η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι δυο τοξικές ουσίες είναι σχεδόν πάντα υπεύθυνες για τυχόν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, όπως αναφέρει ο James Christmas,διευθυντής του τμήματος Περιγεννητικής του νοσοκομείου Henrico Doctors’ Hospital στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια.

Οι πιο σοβαρές επιπλοκές-όπως θνησιγένεια, πρόωρος τοκετός και μωρό με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, προκύπτουν διότι η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα συμβάλλουν στο να μειωθεί η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο. Πιο συγκεκριμένα, η νικοτίνη μικραίνει όλα τα αιμοφόρα αγγεία στο σώμα της γυναίκας ακόμη και εκείνων του ομφάλιου λώρου και επιπρόσθετα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο στον οργανισμό, μεταφέρουν πια μόρια του μονοξειδίου του άνθρακα.

Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση ενός ελλειποβαρούς μωρού, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, κάτι που πιθανώς να του προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα μωρά χαμηλού βάρους τείνουν να έχουν προβλήματα στην ανάπτυξη τους όπως για παράδειγμα δυσλειτουργικούς πνεύμονες. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα νεογέννητα είναι απαραίτητο να βοηθηθούν με αναπνευστήρα, παραμένοντας στο νοσοκομείο από μερικές μέρες έως και εβδομάδες.

Τα μωρά αυτά είναι πιθανών να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της ζωής τους λόγω της μη ομαλούς ανάπτυξης των πνευμόνων ή από τις δυσμενείς επιπτώσεις της νικοτίνης.

 Ακόμη τα παιδιά εκείνα που οι μητέρες τους συνέχιζαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο άσθμα και έχουν διπλό ή ακόμα και τριπλό κίνδυνο για το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Μια ακόμη επίπτωση που μπορεί να προκαλέσει το κάπνισμα στο έμβρυο είναι η πιθανότητα καρδιακής ανωμαλίας κατά τη γέννηση, εάν οι μητέρες κάπνιζαν ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σύμφωνα με Αμερικάνικη έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2011 από το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (CDC), τα μωρά αυτά έχουν 20-70% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς από εκείνα που τα κυοφορούσαν γυναίκες που δεν κάπνιζαν.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις και στον εγκέφαλο του μωρού οι οποίες συνεχίζονται και στα μετέπειτα στάδια της ζωής. Τα παιδιά αυτά είναι πιθανόν να παρουσιάσουν μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς ακόμη και χαμηλό IQ.

Πηγή: http://www.babycenter.com/0_how-smoking-during-pregnancy-affects-you-and-your-baby_1405720.bc