Τα δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Αναζήτηση

Τα δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα, οι πόνοι και οι ταλαιπωρίες που νιώθει μια γυναίκα μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε μία από τις εγκυμοσύνες της. Μπορεί επίσης μερικά από αυτά τα συμπτώματα να διαφέρουν στο βαθμό που τα βιώνετε. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά συμπτώματα που μπορεί να νιώσετε κατά τη διάρκεια των τριών τριμήνων της κύησης.

Το πρώτο τρίμηνο

Πριν ο υπόλοιπος κόσμος καταλάβει ότι είστε έγκυος, το σώμα σας θα αρχίσει ήδη να σας στέλνει σήματα και ενδείξεις ότι αλλάζει, ότι η νέα ζωή αναπτύσσεται ήδη μέσα σας. Ορισμένα από αυτά δεν είναι πολύ ευχάριστα και άλλα είναι πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσετε.

Πρωινή ναυτία: Αρχίζει συνήθως 2-8 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη σας και μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες! Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι αρκετά κοινό και θα σας ταλαιπωρήσει τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι αποκλειστικά ένα πρωινό σύμπτωμα όπως υποδηλώνει το όνομα, αλλά μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Ευαισθησία μαστών: Από την αρχή της εγκυμοσύνης σας, θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στο σχήμα του στήθους σας καθώς και ότι μπορεί να γίνει πολύ ευαίσθητο, δεδομένου ότι αρχίζει να προετοιμάζεται για την παραγωγή γάλακτος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε να σκουραίνει η θηλή σας καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται.

Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα: Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, θα αρχίσει να ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη σας και αυτό θα προκαλέσει είτε να χρησιμοποιείτε την τουαλέτα πιο συχνά, ή να αισθάνεστε ότι πρέπει να πάτε. Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται και το μωρό σας μεγαλώνει, θα θέσει όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη σας με αποτέλεσμα να νιώθετε ότι χρειάζεστε συνεχώς να πάτε στην τουαλέτα.

Κόπωση: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, θα νιώθετε την ανάγκη για ύπνο συνέχεια. Δυστυχώς, υπάρχουν πολύ λίγα που μπορείτε να κάνετε εκτός από το να προσπαθείτε να ξεκουράζεστε όσο πιο συχνά μπορείτε, να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης.

Το δεύτερο τρίμηνο

Πολλά από τα πρώτα δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ειδικά η πρωινή ναυτία, θα αρχίσουν να περνούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες, αυτοί είναι οι καλύτεροι μήνες της εγκυμοσύνης τους και σίγουρα τους απολαμβάνουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Ωστόσο, το σώμα σας θα συνεχίζει να αλλάζει και να προσαρμόζεται καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και όσο πιο ευχάριστοι και αν μπορούν να φαίνονται αυτοί οι μήνες, μπορεί να υπάρξουν κάποιοι νέοι πόνοι που μπορεί να αναπτυχθούν.

Κράμπες στα κάτω άκρα: Αυτές οι κράμπες περιέργως, έρχονται συχνότερα τη νύχτα. Σε γενικές γραμμές ο πιο γρήγορος τρόπος για να τις αντιμετωπίσετε είναι απλά να σηκωθείτε και να τεντώστε τους μυς σας.

Πόνος στην πλάτη και κοιλιακό άλγος: Η ανάπτυξη του μωρού σας θα αρχίσει σύντομα να ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην πλάτη σας, στους μυς και στους συνδέσμους στο κάτω μέρος της πλάτης και της μήτρας σας. Αν ακολουθείτε μια τακτική άσκηση ρουτίνας, οι μυς σας σταδιακά θα δυναμώνουν και θα παραμένουν αρκετά ευέλικτοι, έτσι ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το ιδιαίτερο είδος του πόνου μέχρι και αργότερα στην εγκυμοσύνη σας.

Καούρες: Οι καούρες είναι πραγματικά μια από τις πιο συχνές ενοχλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Κάνοντας μερικές αλλαγές στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει αυτό το σύμπτωμα, για παράδειγμα να αποφεύγετε τα τηγανιτά, τα πικάντικα και τα όξινα τρόφιμα, καθώς και να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα αυξάνοντας τη συχνότητα.

Το τρίτο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης, η μήτρα σας θα επεκταθεί περισσότερο από ό, τι νομίζατε ότι ενδεχομένως θα μπορούσε. Η πίεση στην ουροδόχο κύστη και το ορθό έντερο σας θα επιστρέψει, αλλά τώρα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσετε πίεση στους πνεύμονες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την αναπνοή.

Πρησμένα πόδια και αστράγαλοι: Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό κατά τους θερμότερους μήνες, αν και οι περισσότερες γυναίκες θα υποφέρουν από αυτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Καθώς η εγκυμοσύνη σας πλησιάζει τις τελευταίες εβδομάδες είναι μια καλή ιδέα να προσπαθήσουμε να μην κουράζετε τα πόδια σας όσον το δυνατό περισσότερο.

Κιρσοί: Πολλές έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν φλεβίτιδα στα πόδια τους ή ακόμη και στον κόλπο ή το αιδοίο. Το περπάτημα είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσετε την κυκλοφορία μέσω του σώματός σας, αλλά να θυμάστε να προσπαθείτε να κρατάτε τα πόδια σας όσο το δυνατόν περισσότερο ξεκούραστα για να αποφύγετε την υπερβολική διόγκωση.

Χαλαροί γοφοί: Τα οστά της λεκάνης σας συνδέονται μεταξύ τους με χόνδρο και κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης σας, αυτός ο χόνδρος μαλακώνει ώστε να είναι πιο εύκολο για το μωρό να περάσει από μέσα. Μερικές φορές οι αλλαγές αυτές προκαλούν ένα αίσθημα πόνου στα ισχία σας ή στο ηβικό οστό.

Συσπάσεις Braxton-Hicks: Οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν αυτό που είναι γνωστό ως Braxton-Hicks. Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό, θα βιώσετε κάποιες συσφίξεις στη μήτρα που μπορεί να είναι δυσάρεστες, αλλά συνήθως δεν είναι επώδυνες. Όσες περισσότερες εγκυμοσύνες είχατε τόσο είναι περισσότερο πιθανό, αυτό το σύμπτωμα να  ξεκινήσει νωρίτερα και να το αισθάνεστε και πιο ισχυρό.

Διαταραγμένος ύπνος: Σε αυτό το προχωρημένο στάδιο της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες βρίσκουν δύσκολο να απολαύσουν έναν καλό ύπνο.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα επικίνδυνα σημάδια κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε.

Υπερβολικά έντονη ναυτία: Ενώ κάποια αναγούλα και εμετός είναι κοινά συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της κύησης, αν είστε τόσο άρρωστη που δεν μπορείτε να φάτε, ή κάνατε εμετό συχνά και χάνετε βάρος, τότε θα πρέπει να έρθετε αμέσως σε επαφή με το γιατρό σας.

Αιμορραγία: Μερικές κηλίδες αίματος, συνήθως ένα μικρό κόκκινο, ροζ ή καφετί κολπικό έκκριμα δεν είναι ασυνήθιστο νωρίς στην εγκυμοσύνη. Ωστόσο, εάν η αιμορραγία είναι βαριά σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της, αυτό δεν είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να το κοιτάξει ο γιατρός σας αμέσως.

Έντονοι πονοκέφαλοι, θολή όραση, ζάλη: Όλα αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα της υψηλής πίεσης του αίματος, η οποία μπορεί να είναι ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τακτικές συστολές, ακόμη και αν δεν είναι πολύ επώδυνες: Μερικοί πρόωροι τοκετοί αρχίζουν με συσπάσεις που φαίνονται ήπιες και μέτριας έντασης. Εάν δεν είστε σίγουροι ότι πρόκειται για σημάδι τοκετού, είναι καλύτερο να το ελέγξετε με το γιατρό σας - ειδικά αν είναι μόνο λίγες εβδομάδες πριν από την ημερομηνία τοκετού που σας έχει ανακοινώσει ο γιατρός σας.

Αίσθηση ότι το έμβρυο δεν κινείται: Αν αισθάνεστε ότι το μωρό δεν φαίνεται να έχει μετακινηθεί για 12 έως 24 ώρες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αμέσως.

Σπάσιμο νερών: Μόλις οι μεμβράνες που περιέχουν το αμνιακό υγρό έχουν ρήξη, ο τοκετός είναι πιθανό να ξεκινήσει σύντομα και ο κίνδυνος για μόλυνση είναι ελαφρώς υψηλότερος. Καλέστε τον γιατρό σας για συμβουλές.

http://www.pregnancy-calendars.net/Common-Discomforts.aspx