Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη επιδρά αρνητικά στη συμπεριφορική ανάπτυξη του νεογέννητου

Αναζήτηση

Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη επιδρά αρνητικά στη συμπεριφορική ανάπτυξη του νεογέννητου

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τη γνωσιακή ανάπτυξη του νεογέννητου μωρού.

Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι το ενεργητικό καθώς και το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνα για την νοητική ανάπτυξη του μωρού.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά, υπερκινητικότητα, δυσκολίες στη μάθηση και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – παρόλα αυτά, όμως, πολλές γυναίκες συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Η έρευνα βασίστηκε σε 282 υγιή νεογέννητα μωρά μέσω της χρήσης της εξειδικευμένης Νεογνικής Κλίμακας Αξιολόγησης της Συμπεριφοράς. Οι συμπεριφορικές αποκρίσεις αξιολογήθηκαν στο διάστημα μεταξύ των 48 και 72 ωρών από τη γέννηση των μωρών.

Η έρευνα έδειξε ότι η ικανότητα των νεογέννητων μωρών να αντιδρούν και να αντιλαμβάνονται τα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος επηρεαζόταν από την έκθεση στη νικοτίνη.

Η νικοτίνη μπορεί να βλάψει το κεντρικό νευρικό σύστημα – το οποίο αποτελεί το τμήμα του νευρικού συστήματος που λειτουργεί ως συντονιστής των μελών του σώματος.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα μωρά που εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα εμφάνισαν χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης των λειτουργιών των συντονισμών ενώ τα μωρά που εκτέθηκαν στο ενεργητικό κάπνισμα έδειξαν να έχουν μικρότερη ικανότητα να ρυθμίσουν τόσο το συντονισμό τους όσο και μειωμένη αισθητηριακή ικανότητα..

Στην εν λόγω μελέτη, το 22 τοις εκατό των μητέρων κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενώ περίπου το 6 τοις εκατό εκτέθηκε στο παθητικό κάπνισμα.

"Τα νεογέννητα που εκτέθηκαν ενδομητρικά στη νικοτίνη, είτε με ενεργητικό είτε με παθητικό τρόπο, εμφάνισαν σημάδια επηρεασμού της νευροσυμπεριφορικής τους ανάπτυξης’’, δήλωσαν οι κύριοι συγγραφείς της μελέτης σε ανακοίνωση τύπου.

Σε παγκόσμια κλίμακα περίπου το 40 τοις εκατό των παιδιών εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Ένα παιδί που εκτίθεται στον καπνό οδηγείται συχνά σε περιπλοκές στην υγεία του, ενώ η έκθεση ακόμη και σε παθητικό κάπνισμα οδηγεί συχνά τα παιδιά σε μειωμένη ικανότητα ‘αποθήκευσης αναμνήσεων’.

http://www.medicaldaily.com/articles/12138/20120915/smoking-during-pregnancy-impairs-mental-development-newborn.htm#Xwl2mGoXLgOA4M5T.99