Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν να μην πάρετε πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη βοηθούν να μην πάρετε πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη

 Η αποφυγή τροφών που αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να μην πάρουν υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Στην μελέτη του Εθνικού Νοσοκομείου Μητρότητας στο Δουβλίνο πήραν μέρος περισσότερες από 800 γυναίκες. Οι μισές περίπου έλαβαν οδηγίες να ακολουθήσουν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αλλά όχι να μειώσουν τον συνολικό αριθμό των θερμίδων. Απλώς να αποφεύγουν τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.

Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συντελούν σε σταδιακή έκκριση του σακχάρου στην αιματική ροή. Τα δημητριακά ολικής άλεσης, στο ακατέργαστο ρύζι και το πολύσπορο ψωμί έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, συγκριτικά με το λευκό ρύζι, το ψωμί και τα κατεργασμένα δημητριακά.

Οι γυναίκες που εφάρμοσαν τις διατροφικές συμβουλές είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν υπερβολική αύξηση βάρους, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.

Η μέση αύξηση βάρους για τις γυναίκες που έκαναν μια συνήθη διατροφή ήταν 13,7 κιλά, ενώ όσες έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 12,2 κιλά. Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες καθορίζουν ως φυσιολογική την αύξηση του βάρους κατά την κύηση που κυμαίνεται μεταξύ 11 και 15 κιλών.

«Η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καισαρικής τομής, διατήρησης των περιττών κιλών και μετά την κύηση καθώς και υψηλή προδιάθεση για παχυσαρκία μετέπειτα», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

health.in.gr