Εξωσωματική: Προβλέπουν την επιτυχία της;

Αναζήτηση

Εξωσωματική: Προβλέπουν την επιτυχία της;

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μία χημική ουσία που μπορεί να «προβλέψει» εάν ένα έμβρυο θα εμφυτευθεί με επιτυχία στη μήτρα μετά την εξωσωματική ή θα αποβληθεί.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η ανίχνευση της ουσίας αυτής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής.

Στο πλαίσιο της εξωσωματικής οι γιατροί τοποθετούν στη μήτρα της γυναίκας τα πιο υγιή και βιώσιμα έμβρυα, αλλά παρ’ όλα αυτά μόνο σε μία στις τρεις περιπτώσεις επιτυγχάνεται εμφύτευση που οδηγεί τελικά στη γέννηση ενός υγιούς βρέφους.

Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις αποτυχίας η αιτία είναι το ίδιο το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, το ενδομήτριο, το οποίο απορρίπτει το έμβρυο και δεν του επιτρέπει να εμφυτευθεί στη μήτρα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η αιτία της απόρριψης συχνά είναι χρωμοσωμιακά ελαττώματα που έχουν τα έμβρυα και τα οποία δεν μπορούν να ανιχνευθούν με τις υπάρχουσες μεθόδους, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρα Νίκολας Μακλόν, καθηγητή Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάουθαμπτον.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, ήταν: αν ο προγεννητικός έλεγχος δεν έβρισκε τα ελαττώματα αυτά, πως ήξερε το ενδομήτριο ότι υπήρχαν;

Η μελέτη των πανεπιστημίων του Σάουθαμπτον και του Ουώργουϊκ αποκάλυψε πως αυτό οφείλεται στην ουσία τρυψίνη, η οποία παράγεται αμέσως μετά την τοποθέτηση του εμβρύου στη μήτρα.

Αν τα επίπεδα της τρυψίνης είναι τα ενδεδειγμένα, αλλάζει η φυσιολογία της μήτρας για να δεχτεί το έμβρυο.

Αν όχι, το ενδομήτριο ενεργοποιεί μία αντίδραση «συναγερμού» που αποβάλλει το έμβρυο, γράφει η εφημερίδα «The Times».

«Ο μηχανισμός που βρήκαμε είναι πολύ σημαντικός, διότι η μη εμφύτευση εξακολουθεί να αποτελεί την κυριότερη αιτία αποτυχίας της εξωσωματικής», δήλωσε ο δρ Μακλόν.

Το νέο εύρημα ανοίγει το δρόμο για τη βελτίωση των τεχνικών ελέγχου των εμβρύων της εξωσωματικής, αλλά έως ότου γίνει αυτό απαιτείται πολύ ακόμα έρευνα.

Προς το παρόν, οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους μόνον βασικούς δείκτες για να προβλέπουν τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής.

Οι δείκτες αυτοί είναι η ηλικία της γυναίκας, το ιατρικό και γενετικό ιστορικό της, καθώς και τα υπάρχοντα στατιστικά δεδομένα για τα ποσοστά επιτυχίας κάθε κύκλου της εξωσωματικής.


ΠΗΓΗ: tanea.gr