Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει ... το IQ του μωρού σας

Αναζήτηση

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει ... το IQ του μωρού σας


Η κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και σε μέτριες ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να μειώσει το επίπεδο νοημοσύνης του μωρού ακόμη και κατά αρκετούς βαθμούς IQ.

Σε αυτή τη διαπίστωση προέβησαν ερευνητές, οι οποίοι υποδεικνύουν πλέον ότι αυτή η επίδραση είναι αρκετή ώστε να έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές προοπτικές του παιδιού, καθώς κατάφεραν να ‘αποκρυπτογραφήσουν’ τη πραγματική σχέση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη και την επίδραση αυτής στο αγέννητο παιδί.

Οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχουν στις έγκυες γυναίκες τις ακόλουθες συμβουλές αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ: είτε πλήρη διακοπή ή αποχή, ή εάν συνεχίσετε να πίνετε να μην καταναλώνετε ‘περισσότερες από 1 έως 2 μονάδες αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα’. Μία μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποτήρι κρασιού, σε ένα σφηνάκι ποτού, ή σε 250 ml κανονικής μπύρας.

Τα πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα αναφορικά με αυτές τις συστάσεις εμφανίζονται εν μέρει αντιφατικά. Ενώ η καταστροφική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι ευρύτατα γνωστή και τεκμηριωμένη, οι μελέτες σχετικά με την μέτρια κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών έχουν να επιδείξουν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και IQ συγχέεται πολύ συχνά με κοινωνικές διαφοροποιήσεις οι οποίες επηρεάζουν τόσο το ΙQ όσο και τη συμπεριφορά απέναντι στο αλκοόλ. Για παράδειγμα, ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι τα παιδιά μητέρων που προέβαιναν σε μέτρια κατανάλωση αλκοόλ είχαν υψηλότερο IQ από τα παιδιά των μητέρων που απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ – όμως τελικά αποδείχτηκε ότι οι μητέρες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ συγκέντρωναν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν οι ίδιες υψηλότερο IQ. 


Γενετικές μεταλλάξεις

Ο Ron Gray και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προσπάθησαν να βρούν τη λύση σε αυτόν το γρίφο μέσω της γενετικής ‘οδού’. Έτσι, μελέτησαν τις επιδράσεις των γενετικών μεταλλάξεων στα γονίδια της αλκοολικής αφυδρογονάσης. Οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις επιβραδύνουν την διάσπαση του αλκοόλ στον οργανισμό. Οι άνθρωποι έχουν αρκετά γονίδια αφυδρογονάσης τα οποία διαφέρουν στον αριθμό των μεταλλάξεων που περιέχουν – από καμία έως και 10 μεταλλάξεις.

Όσο περισσότερες μεταλλάξεις ‘διαθέτει’ ένα έμβρυο, τόσο επιβραδύνεται η διαδικασία διάσπασης του αλκοόλ που καταναλώνει η μητέρα του. Έτσι, αν υποθέσουμε ότι το αλκοόλ μειώνει εν τέλει το IQ του αγέννητου μωρού, τότε αυτή η επίδραση θα πραγματοποιείται σε παιδιά με περισσότερες μεταλλάξεις, επίδραση που αποδεικνύεται ανεξάρτητη από τις κοινωνικές μεταβλητές. Όπως αναμένεται, οι συγκεκριμένες μεταλλάξεις έχουν μηδενική επίδραση στις περιπτώσεις που η μητέρα δεν κατανάλωσε καθόλου αλκοόλ κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Το 2000 ο Gray και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν το IQ 4167 οκτάχρονων παιδιών. έπειτα από την διερεύνηση της συμπεριφοράς των μητέρων τους αναφορικά με την κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους (από τα έτη, δηλαδή 1991 και 1992). Τα δείγματα  DNA των συμμετεχόντων μελετήθηκαν μόλις πρόσφατα για μεταλλάξεις αλκοολικής αφυδρογονάσης, δοθείσης της βελτίωσης στις τεχνικές ανάλυσης DNA.


Σχολικές επιδόσεις

Τα παδιά που έχουν τέσσερις ή περισσότερες μεταλλάξεις σημείωσαν κατά μέσο όρο 3.5 βαθμούς χαμηλότερο IQ από τα παιδιά που έχουν 2 ή λιγότερες μεταλλάξεις – αλλά μόνο εάν οι μητέρες τους κατανάλωναν 1 έως 6 μονάδες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Καμία αντίστοιχη διαφορά δεν σημειώθηκε σε παιδιά που οι μητέρες τους απείχαν από το αλκοόλ, ανεξαρτήτως των γονιδίων τους.

Είναι σημαντικό, τέλος, να σημειωθεί ότι ο γενότυπος της μητέρας εμφάνιζε ελάχιστη έως και μηδαμινή επίδραση στα αποτελέσματα των τεστ IQ των παιδιών, υποδεικνύοντας εν γένει ότι η συγκεκριμένη επίδραση έχει μικρή συνάφεια με την ταχύτητα διάσπασης του αλκοόλ στον οργανισμό της μητέρας, αλλά σχεδόν αποκλειστική με την ικανότητα του εμβρύου να ΄ανταπεξέρχεται΄ στο αλκοόλ.

http://www.newscientist.com/article/dn22506-moderate-drink-during-pregnancy-can-lower-babys-iq.html