Οι επιδράσεις του άσθματος στην εγκυμοσύνη

Οι επιδράσεις του άσθματος στην εγκυμοσύνη

 Το άσθμα επηρεάζει περίπου το 7 τοις εκατό των έγκυων γυναικών, και αν δεν ληφθεί η απαραίτητη θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο σε εσάς όσο και στο μωρό σας.

 Το προυπάρχον άσθμα επηρεάζει διαφορετικά την κάθε γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές, εάν πάσχατε από σοβαρή μορφή άσθματος πριν την εγκυμοσύνη, το πιο πιθανό είναι ότι αυτό θα χειροτερεύσει κατά τη διάρκεια της.

 Εάν όμως το άσθμα είναι ήπιας μορφής, το πιθανότερο είναι ότι θα καλυτερεύσει. Περίπου για το ένα τρίτο των γυναικών το άσθμα χειροτερεύει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, για το ένα τρίτο το άσθμα καλυτερεύει και για το έτερο τρίτο παραμένει σταθερό. Εάν οι κρίσεις άσθματος που βιώνετε χειροτερεύσουν, αυτό θα συμβεί περίπου μεταξύ του 6ου και του 9ου μήνα εγκυμοσύνης (24η και 36η εβδομάδα κύησης).

 Όταν δεν ακολουθήσετε θεραπεία για το άσθμα

 Εάν δεν ακολουθήσετε θεραπεία για το άσθμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα υπέρτασης, τοξιναιμίας και να έχετε πρόωρο τοκετό. Το μωρό σας μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας, καθυστερημένης ή προβληματικής ανάπτυξης, πρόωρης γέννησης και χαμηλού νεογνικού βάρους.

 Μπορώ να λάβω φαρμακευτική αγωγή;

 Παρόλο που δεν πρέπει να λάβετε κανένα φάρμακο εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο και εγκεκριμένο από τον ιατρό σας, ειδικότερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ο κίνδυνος της μη θεραπείας του άσθματος συνήθως υπερβαίνει τον κίνδυνο των περισσότερων φαρμάκων.

 Εν γένει, πρέπει να προτιμάτε τα εισπνεόμενα φάρμακα, επειδή μικρές μόνο ποσότητες της φαρμακευτικής ουσίας εισέρχεται στο αίμα. Η λήψη φαρμάκων συνήθως δεν συνίσταται κατά τους πρώτους τρείς μήνες της εγκυμοσύνης όταν και σχηματίζονται τα όργανα του μωρού σας, παρόλο που οι ανωμαλίες που προέρχονται ως παρενέργεια των φαρμάκων είναι σπάνιες. Να συμβουλεύεστε πάντα τον μαιευτήρα ή τη μαία σας προτού λάβετε οποιαδήποτε καινούρια φαρμακευτική αγωγή και εάν αρχίσετε να επισκέπτεστε έναν αλλεργιολόγο πρέπει να είστε σίγουρες ότι γνωρίζει ότι είστε έγκυος..

 Τα φάρμακα κατανέμονται και διαβαθμίζονται σε πέντε τάξεις (classes) ώστε να δειχθεί το επίπεδο ασφάλειάς αν χρησιμοποιηθούν κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

 Τα φάρμακα της τάξεως Α είναι τα ασφαλέστερα που υπάρχουν. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλή τόσο για τις έγκυες γυναίκες όσο και για τα μωρά τους. 

Πηγή: http://www.parentingweekly.com/pregnancy/pregnancy_health_fitness/allergies.htm