Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει την παιδική συμπεριφοριστική ανάπτυξη

Αναζήτηση

Η καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζει την παιδική συμπεριφοριστική ανάπτυξη


Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους δεν είναι σίγουρες εάν μπορούν να καταναλώσουν καφεΐνη. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν πως η καφεΐνη δεν επηρεάζει την συμπεριφορά των παιδιών σε μεγαλύτερη ηλικία. Οι μέλλουσες μητέρες λοιπόν μπορούν να πίνουν καφεΐνη, πάντα όμως με μέτρο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο journal Pediatrics, δεν βρέθηκε καμία απόδειξη που να υποδηλώνει πως η κατανάλωση καφεΐνης από τις εγκύους συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς πεντάχρονων παιδιών. Ολλανδοί ερευνητές, μελέτησαν περίπου 8.200 μητέρες σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είτε μέσω του καφέ, τσαγιού ή αναψυκτικών τύπου cola. Πέντε με έξι χρόνια αργότερα, ζήτησαν από τις μητέρες και τους δασκάλους να παρατηρήσουν την γενική συμπεριφορά των παιδιών τους. Δεν βρέθηκε καμία άμεση συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με την εμφάνιση προβλημάτων παιδικής συμπεριφοράς, αλλά οι ερευνητές δεν βεβαιώνουν πως η συγκεκριμένη ουσία είναι ασφαλής.

“Έρευνες σε ζώα δείχνουν πως η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο έμβρυο αλλά οι έρευνες σε ανθρώπους, για τις οποίες είμαι ενήμερος, δεν υποδεικνύουν κάτι ανάλογο”, δήλωσε η Lauren Riley, M.D., διευθύντρια του τμήματος Μαιευτικών και Γυναικολογικών Μολυσματικών νόσων του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Επειδή όμως πολλοί παράγοντες μπορούν να καθορίσουν γιατί ένα παιδί παρουσιάζει συμπεριφοριστικά προβλήματα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι προσεκτικές σχετικά με την ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουν καθημερινά. Μερικές ανησυχούν ότι η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης ή η διακοπή της, θα επιφέρει αρνητικά συμπτώματα και αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε περίπτωση που ανησυχείτε, επικοινωνήστε και συζητήστε το θέμα με τον γιατρό σας.

Παλαιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν όσον αφορά την καφεΐνη και την εγκυμοσύνη, ανέλυαν την περίπτωση η εθιστική αυτή ουσία να αυξάνει την πιθανότητα για αποβολή εάν καταναλωνόταν σε μεγάλες ποσότητες. Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές παρατήρησαν μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της αποβολής από ότι μεταξύ καφεΐνης και μελλοντικών προβλημάτων παιδικής συμπεριφοράς.

http://www.pregnancy.org/content/study-caffeine-during-pregnancy-doesnt-affect-behavioral-development-in-child