Γλαύκωμα

Αναζήτηση

Γλαύκωμα

 Το γλαύκωμα είναι η ασυνήθιστα υψηλή πίεση στο εσωτερικό των ματιών σας (ενδοφθάλμια πίεση) και αποτελεί τη δεύτερη κυριότερη αιτία τύφλωσης. Η απώλεια της όρασης από το γλαύκωμα γίνεται σταδιακά και μπορεί να μην παρατηρήσετε απώλεια της όρασης μέχρις ότου η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ο πιο κοινός τύπος γλαυκώματος, το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας, δεν έχει εμφανή σημάδια ή συμπτώματα εκτός από σταδιακή απώλεια της όρασης. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να αποτρέψουν τη βλάβη του οπτικού νεύρου και την απώλεια της όρασης. Είναι σημαντικό να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας, και να βεβαιωθείτε ότι ο οφθαλμίατρος μέτρα την ενδοφθάλμια πίεση.

 Ποια είναι τα συμπτώματα;

 Οι πιο συχνές μορφές γλαυκώματος – το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας - έχουν εντελώς διαφορετικά συμπτώματα.

 Γλαύκωμα ανοικτής γωνίας:

• Σταδιακή απώλεια της περιφερικής όρασης, συνήθως και στα δύο μάτια 

• Όραση σαν μέσα από τούνελ σε προχωρημένα στάδια

 Οξύ γλαύκωμα κλειστής γωνίας: 

• Οξύς και δυνατός πόνος του οφθαλμού 

• Ναυτία και έμετος (που συνοδεύει τον πόνο του οφθαλμού) 

• Αιφνίδια διαταραχή στην όραση, συχνά σε χαμηλό φως 

• Θολή όραση 

• Άλως (θολερότητα) γύρω από τα φώτα 

• Κοκκίνισμα των ματιών

 Πού οφείλεται;

 Για λόγους που δεν είναι πλήρως γνωστοί, η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι συνήθως αυτή που προκαλεί τη βλάβη στο οπτικό νεύρο. Αυτή η πίεση προέρχεται από συσσώρευση του ρευστού υγρού που συνεχώς παράγεται στο χώρο μπροστά από το μάτι σας.

 Πως γίνεται η διάγνωση;

 Η διάγνωση γίνεται με την οφθαλμολογική εξέταση και ειδικά τεστ που εφαρμόζει ο οφθαλμίατρος η τονομετρία (μέτρηση της πίεσης του ματιού), η βυθοσκόπηση, η μέτρηση των οπτικών πεδίων, η παχυμετρία και άλλες τεχνικές.

 Πως θεραπεύεται;

 Η θεραπεία του γλαυκώματος ξεκινάει με σταγόνες που τοποθετούνται στο μάτι(κολλύρια). Και αν δεν αποδώσουν συνδυάζονται με φάρμακα από το στόμα όπως οι αναστολείς της καρβονικής ανυδράσης, η ακεταζολαμίδη και η μεθαζολαμίδη , για τη μείωση της πίεσης στο μάτι. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του γλαυκώματος, εάν είναι αναποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή.

 Τι είδους επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν;

 Αν μείνει χωρίς θεραπεία το γλαύκωμα θα προκαλέσει προοδευτική απώλεια της όρασης έως και τύφλωση.

 Πως μπορεί να προληφθεί;

• Τακτική οφθαλμολογική εξέταση τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια, αν είστε μεταξύ των ηλικιών 18 και 60 ετών , και κάθε χρόνο αν είστε άνω των 60 ετών. Αν έχετε ένα ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις κάθε ένα έως δύο χρόνια μέχρι να είστε 60ετών , και κάθε χρόνο μετά από αυτό.

 • Λαμβάνετε τα φάρμακα σας 

• Έλεγχος του σωματικού βάρους και της αρτηριακής πίεσης.