Ημικρανίες

Αναζήτηση

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας. Οφείλονται στις αλλαγές του εγκεφάλου και στα γύρω αιμοφόρα αγγεία.

Τυπικά διαρκούν από 4-72 ώρες αλλά μπορεί να διαφέρουν στην συχνότητα, όπως να είναι καθημερινοί ή πιο σπάνιοι, όπως μια ημικρανία το χρόνο.

Οι ημικρανίες επηρεάζουν περίπου το 15% του πληθυσμού με τις γυναίκες να υποφέρουν σε τριπλάσιο αριθμό από τους άνδρες. Περισσότερο από το 80% των ατόμων που πάσχουν από ημικρανίες έχουν άλλα μέλη στην οικογένεια τους που υποφέρουν επίσης από αυτές.

 

Διαφορετικοί τύποι ημικρανιών

-Οι Κοινές ημικρανίες αποτελούν το 80% των ημικρανιών.  Δεν υπάρχει αύρα πριν από μια κοινή ημικρανία.

 

Η αύρα είναι μια αίσθηση που γίνεται αντιληπτή από έναν ασθενή, και προηγείται μιας κατάστασης που επηρεάζει τον εγκέφαλο. Μια αύρα συχνά εμφανίζεται πριν από μια ημικρανία ή μια επιληπτική κρίση. Τα συμπτώματα που την αποτελούν μπορεί να είναι για τον ασθενή, φώτα που αναβοσβήνουν ή μια λάμψη φωτός, θολή όραση, αίσθηση κρύου, μούδιασμα, αδυναμία ή δυσκολία στην ομιλία.

 

-Οι Κλασικές ημικρανίες είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρές από τις κοινές ημικρανίες. Τα άτομα με κλασικές ημικρανίες βιώσουν μια αύρα πριν από τους πονοκεφάλους τους. Τις περισσότερες φορές, η αύρα αυτή είναι μια οπτική διαταραχή (περιγράμματα των φώτων ή ακανόνιστες φωτεινές εικόνες).

 

-Η χρόνια ημικρανική κατάσταση δεν υποχωρεί από μόνη της. Αποτελείται από εξουθενωτικές ημικρανίες που διαρκούν για περισσότερες από 72 ώρες.

 

Η ακριβής αιτία που προκαλεί τις ημικρανίας δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή, αν και ειδικοί πιστεύουν ότι οφείλεται σε ένα συνδυασμό επέκτασης των αιμοφόρων αγγείων και στην απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών, που προκαλούν φλεγμονή και πόνο.

 

Οι χημικές ουσίες ντοπαμίνη και σερετονίνη είναι μεταξύ των ουσιών που εμπλέκονται στις ημικρανίες. Αυτές οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσουν αφύσικες ενέργειες στα αιμοφόρα αγγεία εάν υπάρχουν σε ασυνήθιστες ποσότητες ή εάν τα αιμοφόρα αγγεία αντιδρούν αφύσικά σε αυτές.

Υπάρχουν διάφορα ερεθίσματα που μπορεί να προκαλέσουν μια ημικρανία τα οποία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συγκεκριμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, το τυρί, οι ξηροί καρποί, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε ορισμένους ανθρώπους.

Η παράληψη ενός γεύματος μπορεί επίσης να φέρει πονοκέφαλο.

Το στρες και η ένταση είναι σημαντικοί παράγοντες. Άνθρωποι συχνά υποφέρουν από ημικρανίες στη διάρκεια περιόδων με αυξημένο συναισθηματικό και σωματικό στρες.

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι συχνά μια αιτία που προκαλεί ημικρανίες στις γυναίκες.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες ή να επηρεάσει την θεραπεία τους.

Τα συμπτώματα μια ημικρανίας διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρόλα αυτά μπορούν να αναγνωριστούν πέντε στάδια:

Πρόδρομος: Μια ποικιλία προειδοποιήσεων μπορεί να έρθει πριν από μια ημικρανία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν μια αλλαγή στη διάθεση (για παράδειγμα, να αισθάνεται κάποιος ευδιάθετος, οξύθυμος, ή θλιμμένος) ή μια λεπτή αλλαγή των αισθήσεων (για παράδειγμα, μια αστεία γεύση ή οσμή). Κόπωση και ένταση στους μύες είναι επίσης κοινά συμπτώματα.

 

Αύρα: Είναι συνήθως μια οπτική διαταραχή που προηγείται της φάσης της κεφαλαλγίας. Ορισμένοι που πάσχουν από ημικρανία μπορεί να παραπονεθούν για προβλήματα στην όραση τους, όπως να βλέπουν γεωμετρικά σχήματα, πολύχρωμα φώτα, τυφλά σημεία ή ακόμα και χάσιμο του οπτικού πεδίου από τη μία πλευρά (ημιανοψία).

 

Πονοκέφαλος: Αν και ο πόνος της ημικρανίας εμφανίζεται συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού, το 30-40% των ημικρανιών συμβαίνουν και στις δύο πλευρές. Περισσότερο από το 80% των ανθρώπων που βιώνουν μια ημικρανία αισθάνονται ναυτία, και μερικοί κάνουν εμετό. Περίπου το 70% γίνονται ευαίσθητοι στο φως (φωτοφοβία) και στον ήχο (φωνοφοβία). Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει 4-72 ώρες.

Τέλος πονοκεφάλου: Ακόμα και χωρίς θεραπεία, ο πόνος συνήθως φεύγει με τον ύπνο.

Postdrome φάση: Άλλα συμπτώματα της ημικρανίας (για παράδειγμα, αδυναμία για κατανάλωση φαγητού, προβλήματα συγκέντρωσης ή κόπωση) μπορεί να παραμείνουν και μετά το τέλος του πονοκεφάλου.

 

Οι περισσότερες ημικρανίες μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι:

Μπορούμε να τοποθετήσουμε μια κρύα κομπρέσα στην περιοχή του κεφαλιού που μας πονάει.

Να ξεκουραστούμε, υποστηρίζοντας αναπαυτικά με μαξιλάρια το κεφάλι ή το σβέρκο μας.

Να παραμείνουμε σε ένα δωμάτιο με ελάχιστη ή καμία αισθητική διέγερση (φως, ήχος, οσμές).

Να αποσυρθούμε από ένα αγχωτικό περιβάλλον.

Να κοιμηθούμε.

Να πιούμε μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης.

Να πάρουμε φάρμακα που δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού όπως ασπιρίνη ή παυσίπονα.


Πηγή: http://www.emedicinehealth.com/migraine_headache/article_em.htm