Καρκίνος του πνεύμονα

Αναζήτηση

Καρκίνος του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πλέον συνήθεις μορφές κακοήθειας, με την εμφάνισή της να πλήττει κυρίως τα άτομα της μέσης και τρίτης ηλικίας. Στην Ελλάδα, αυτό το είδος καρκίνου είναι το συχνότερο στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες παρουσιάζεται με όλο και αυξανόμενους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση σε σειρά προσβολής, έπειτα από εκείνον του μαστού. Υπολογίζεται ότι ο πνευμονικός καρκίνος ευθύνεται για το 35% των θανάτων από καρκινικά αίτια στους άνδρες και για το 25% στις γυναίκες. Επίσης εκτιμάται ότι προκαλεί περισσότερους θανάτους από όσους όλοι μαζί, οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη αδένα (στους άνδρες). Το 60% των ασθενών στους οποίους διαγιγνώσκεται καρκίνος του πνεύμονα, πεθαίνει μέσα στο επόμενο έτος. 

Αίτια 

Το κάπνισμα (ενεργητικό αλλά και παθητικό, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες) είναι ο βασικός αιτιολογικός παράγων της νόσου, με το 80-85% των πασχόντων από καρκίνο στον πνεύμονα να είναι καπνιστές. 

Κάποιο ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα παίζει το οικογενειακό- κληρονομικό ιστορικό, καθώς άτομο του οποίου συγγενής α’ βαθμού προσβλήθηκε από τη νόσο έχει αρκετές πιθανότητες να νοσήσει κι αυτό. 

Γενετικοί, όπως και διατροφικοί παράγοντες (π.χ. δίαιτα φτωχή σε καροτίνη και βιταμίνες Α και Β) θεωρείται ότι μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση. 

Τέλος, άνθρωποι με ηλικία άνω των 70 ετών παρουσιάζουν σε συχνότητα 300 φορές μεγαλύτερη από εκείνους κάτω των τριάντα, τη νόσο αυτή. 

 Συμπτώματα-Διάγνωση

 Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούν, με συνέπεια -όταν αυτά φανούν- ο καρκίνος να έχει ήδη επεκταθεί. Αυτό, έχει δυστυχώς δραματικές επιπτώσεις στην πρόγνωση της νόσου. Επίμονος βήχας, βράγχος φωνής, αιμοπτύσεις, πόνος στο στήθος, δύσπνοια, ανορεξία, εξάντληση και απώλεια βάρους θα πρέπει να προϊδεάσουν τον ασθενή, που επιβάλλεται να σπεύσει άμεσα στο θεράποντα ιατρό του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μία απλή ακτινογραφία θώρακος αρκεί για την εντόπιση του όγκου, ενώ η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία προσφέρουν επιπλέον διευκρινήσεις σχετικά με την έκταση της βλάβης. Η τελική διάγνωση (που θα καθορίσει τον τύπο, τους ακριβείς χαρακτήρες και το στάδιο της νόσου) τίθεται έπειτα από βρογχοσκόπηση και ιστολογική εξέταση  

Θεραπεία

 Η θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα με στόχο την απόλυτη ίαση (στην οποία φθάνει ένα σχετικά μικρό ποσοστό των προσβληθέντων, λόγω κυρίως της καθυστερημένης διάγνωσης) είναι δυνατή εφόσον δεν έχουν εκδηλωθεί μεταστάσεις σε άλλα όργανα (αν εκδηλωθούν, εφαρμόζεται παρηγορητική θεραπεία). Συνίσταται δε, σε χειρουργική εκτομή (που είναι και η αποτελεσματικότερη μέθοδος στα αρχικά στάδια), ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία ή και συνδυασμό των ανωτέρω (ιδιαίτερα όταν ο όγκος είναι εκτεταμένος).