Ψώρα

Αναζήτηση

Ψώρα

 Η ψώρα είναι μια άκρως μεταδοτική νόσος που προκαλείται από το ακάρι της ψώρας (γένος παρασιτικών εντόμων που μοιάζουν με αράχνες), το οποίο ζει και αναπαράγεται στο δέρμα του ανθρώπου. Τα θηλυκά ακάρεα, τα οποία φωλιάζουν και αναπτύσσονται κυρίως στα χέρα, τα πόδια, τα δάκτυλα (ιδιαίτερα στις σχισμές), τους αγκώνες, στην περιοχή γύρω από τις μασχάλες και στην περιοχή πάνω από τα γεννητικά όργανα, προκαλούν έντονο κνησμό και στη συνέχεια εξάνθημα.

 Πως μεταδίδεται;

 Η ψώρα μεταδίδεται με άμεση δερματική επαφή -είτε πρόκειται για απλή χειραψία είτε για σεξουαλική επαφή- αλλά και με άμεση επαφή με ρούχα ή κλινοσκεπάσματα που είχαν χρησιμοποιηθεί από άτομο με τη νόσο.

 Μετά από πόσες μέρες εκδηλώνονται τα συμπτώματα; 

 Η πρώτη μόλυνση εκδηλώνει συμπτώματα μετά από ένα διάστημα που κυμαίνεται από 28-42 ημέρες ενώ σε περίπτωση επαναμόλυνσης τα συμπτώματα εκδηλώνονται πιο άμεσα, σε διάστημα 1- 4 ημερών.

 Ποια είναι τα συμπτώματα; 

• κνησμός (που εντείνεται τη νύχτα) 

• δερματικό εξάνθημα 

• ερυθρώδες δέρμα γεμάτο φουσκάλες 

• μικροραβδώσεις στην επιδερμίδα (κυρίως στα χέρια και στα δάκτυλα)

 Πως γίνεται η διάγνωση;

 Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από δερματολόγο.

 Πως θεραπεύεται;

 Η θεραπεία της ψώρας, η οποία είναι καλό να ξεκινήσει άμεσα για να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση των παρασίτων, περιλαμβάνει επάλειψη όλου του σώματος με αντιπαρασιτική λοσιόν. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική και να εκριζωθεί πλήρως το παράσιτο, χρειάζεται να υποβληθούν σε θεραπεία όλα τα μέλη της οικογένειας, ακόμη και αυτά που δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και να απολυμανθούν με πλύσιμο στο πλυντήριο όλα τα κλινοσκεπάσματα.

 Πως μπορεί να προληφθεί;

 Η ψώρα είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν κάνει διάκριση σε καθαρές ή βρώμικες επιδερμίδες. Υπό αυτή την έννοια είναι μάλλον δύσκολο να την αποφύγετε αν δεν γνωρίζετε αν είναι πάσχον το άτομο με το οποίο έρχεστε σε επαφή. Ωστόσο, μπορείτε να συμβάλλετε, έως ένα βαθμό, στην πρόληψη, κάνοντας τα εξής: 

• αποφύγετε την άμεση επαφή με μολυσμένα άτομα, όπως και με τα ρούχα τους ή τα κλινοσκεπάσματά τους 

• χρησιμοποιήστε θεραπεία ακόμη και σε κάθε περίπτωση δερματικής επαφής με μολυσμένο άτομο (άσχετα από το αν παρουσιάσατε συμπτώματα ή όχι)