Οι παπαγάλοι ως κατοικίδια

Αναζήτηση

Οι παπαγάλοι ως κατοικίδια

Η αλήθεια είναι ότι πάντα με γοήτευε η ιδέα απόκτησης ενός εξωτικού παπαγάλου ως κατοικίδιο, η οποία και ενισχύθηκε καθώς έγινα μάρτυρας μίας απίστευτης σχέσης μεταξύ ενός παπαγάλου και της αφεντικού του. Ο πράσινος- άσπρος αυτός παπαγάλος καθόταν στο δάχτυλο της αφεντικού του, τραγουδούσε, έδινε χάδια και όλα αυτά εν κινήσει μέσα σε ένα μέσο μαζικής μεταφοράς.

 

Η οικοδόμηση μίας τέτοιας «ιδανικής» σχέσης με έναν παπαγάλο όμως δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Οι παπαγάλοι ως κατοικίδια διαφέρουν τόσο από τους σκύλους όσο και από τις γάτες. Οι σκύλοι αποτελούν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, είναι για πάντα πιστοί στα αφεντικά τους και κάνουν ότι μπορούν για να τους ευχαριστήσουν. Στο άλλο άκρο, οι γάτες εμφανίζονται ως ανεξάρτητες, περήφανες και δένονται κάπως πιο δύσκολα με τους ανθρώπους υπό την έννοια ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια και φροντίδα από την μεριά των ανθρώπων απ’ότι με τους σκύλους, για να λάβουν την αγάπη των πανέμορφων αιλουροειδών.

 

Οι παπαγάλοι, όμως , ουσιαστικά διατηρούν για πάντα μία «άγρια» πλευρά. Είναι πολύ έξυπνα ζώα και η συμπεριφορά τους θυμίζει αυτή των μικρών παιδιών ηλικίας 4 με 5 ετών. Η νοημοσύνη τους είναι πολύ υψηλή και αντιστοιχεί και αυτή στην ίδια ανθρώπινη ηλικία. Η δέσμευση για την φροντίδα και την οικοδόμηση σχέσης με έναν παπαγάλο αποδεικνύεται μεγάλη. Η παροδική παρόρμηση δεν θα πρέπει να είναι ο λόγος απόκτησης ενός παπαγάλου ως κατοικίδιο. Η σχέση ανθρώπου-παπαγάλου προσομοιάζει αυτήν της σχέσης ανθρώπου με άνθρωπο, υπό την έννοια ότι υπάρχει πάντα η οπτική του απροσδόκητου. Οι παπαγάλοι μπορούν να έχουν «απότομες» και «αδικαιολόγητες» συμπεριφορές που βασίζονται στην ελεύθερη και άγρια πλευρά του χαρακτήρα του. Τα αφεντικά θα πρέπει να είναι ευέλικτα και προσαρμοστικά στις παρορμήσεις και «εξάρσεις» των παπαγάλων και να τους προσφέρουν αμέριστη φροντίδα και αγάπη, όπως και στα μικρά παιδιά.

 

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων κάποια γενικά και κάποια πολύ ειδικά χαρακτηριστικά των ζώων που θέλουμε να εισέλθουν υπό την προστασία μας, καθώς είναι μεγάλο λάθος να παραμελούμε και να κακομεταχειριζόμαστε τις αθώες αυτές ψυχές.

 

ΠΗΓΗ: Allene Reynolds : «African Grey Parrots», suite 101.com

 

Ντούνης Ανδρέας