Εμβολιασμός κατά της Λεισμάνιας (Καλα-Αζαρ)

Αναζήτηση

Εμβολιασμός κατά της Λεισμάνιας (Καλα-Αζαρ)

Επιτέλους 110 χρόνια μετά την ανακάλυψη της νόσου, 25 χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου και μετά την απώλεια εκατομμυρίων ζώων έχουμε στα χέρια μας το εμβόλιο κατά της Λεισμάνιας!

Η δράση του εμβολίου στηρίζεται στην εισαγωγή στον οργανισμό μιας πρωτεΐνης η οποία δίνει το ερέθισμα στον οργανισμό να ετοιμαστεί για πιθανή μόλυνση από το παράσιτο. Επομένως την εξοντώνει άμεσα και προστατεύει το σκύλο.

Ο εμβολιασμός γίνεται σε ζώο άνω των 6 μηνών. Την πρώτη φορά απαιτείται τέστ αίματος για την επιβεβαίωση ότι ο σκύλος δεν νοσεί (διαφορετικά απαγορεύεται ο εμβολιασμός σε ζώο μολυσμένο!)Αρχικά γίνονται 3 εμβολιασμοί με απόσταση 3 εβδομάδων μεταξύ τους και απαγορεύεται 2 εβδομάδες πριν και 2 μετά να εμβολιαστεί ο σκύλος για άλλο νόσημα. Έπειτα κάνουμε ένα ετήσιο επαναληπτικό εμβολιασμό χωρίς την επανάληψη του τεστ.

Ο σκύλος πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και οπωσδήποτε να έχει προηγηθεί αποπαρασιτισμός. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να προκληθεί μια μικρή αντίδραση του δέρματος τοπικά η οποία σε λίγες ημέρες υποχωρεί.

Στο τέλος του εμβολιασμού χορηγείται ειδική ταυτότητα που υποδηλώνει ότι ο σκύλος μας είναι πλήρως καλυμμένος ενάντια στη νόσο. Παρόλο αυτά συνιστάται η συνέχιση της τοποθέτησης του εντομοαπωθητικού κολάρου κατά τους θερινούς μήνες ώστε να αποφεύγονται τα αλλεπάλληλα τσιμπήματα εντόμων διότι μεταδίδονται και άλλα πολλά παράσιτα επικίνδυνα για τον οργανισμό.