Βοηθήστε τα παιδιά και τους σκύλους να αλληλεπιδρούν με ασφάλεια

Αναζήτηση

Βοηθήστε τα παιδιά και τους σκύλους να αλληλεπιδρούν με ασφάλεια

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους ενθουσιώδη. Έτσι, είναι στο χέρι μας να τους μάθουμε – αλλά και στους ενήλικες! – πως να χειρίζονται και να προσεγγίζουν τους σκύλους.

Οι ευθύνες μας ως ιδιοκτήτες κατοικίδιων περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

Η κοινωνικοποίηση των κατοικίδιων μας: Αυτό είναι σε γενικές γραμμές ευκολότερο να επιτευχθεί σε μικρότερα σε ηλικία κατοικίδια, καθώς εκτίθενται σταδιακά σε άλλα ζώα και ανθρώπους υπό προσεκτικά ελεγχόμενες συνθήκες. Με αυτόν τον τρόπο, το κατοικίδιο μας θα μάθει ποια είναι η αποδεκτή συμπεριφορά.

Τηρώντας πάντα υπό έλεγχο τα κατοικίδια μας: Κρατάτε πάντα με λουρί τον σκύλο σας και διατηρήστε τον έλεγχο του.. Ακόμη και σε περιοχές όπου δεν είναι απαραίτητο το λουρί, ο σκύλος σας θα πρέπει να έρχεται κοντά σας όταν τον φωνάζετε.

Εκπαιδεύοντας τον κοινωνικό μας κύκλο για τον σωστό τρόπο χειρισμού των κατοικίδιων: Η εκπαίδευση, η συλλογική μας προσπάθεια και η βοήθεια μας προς τον κοινωνικό μας περίγυρο να κατανοήσει τα κατοικίδια είναι προς όφελος όλων μας.

ΝΑΙ και ΟΧΙ για την «σύστηση» παιδιών και σκύλων: 

ΝΑΙ:

- Ζητήστε από τον ιδιοκτήτη του κατοικίδιου την άδεια για να χαιδέψετε και να παίξετε με τον σκύλο. Ακόμη και εάν ο σκύλος φαίνεται φιλικός, πρέπει πρώτα να ρωτήσετε!

- Πλησιάστε τον σκύλο αργά και απαλά, και επιτρέψτε του να μυρίσει το χέρι σας προτού τον χαιδέψετε κάτω από το πηγούνι.

- Να είστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τους τραυματισμένους σκύλους. Οι τραυματισμένοι σκύλοι μπορεί να δαγκώσουν από φόβο ή πόνο. Ζητήστε την βοήθεια ενός ενήλικου.

- Σταθείτε ακίνητοι και ήρεμοι εάν ένας σκύλος σας πλησιάσει.

- Απομακρυνθείτε από τους αδέσποτους σκύλους.

 ΟΧΙ:

- Μην τρέχετε προς τη μεριά ενός σκύλου ή τον αγκαλιάζετε. Θυμηθείτε να τον προσεγγίζετε αργά και να ζητάτε πάντα την άδεια του ιδιοκτήτη για να τον δείτε.

 - Μην πειράζετε ποτέ έναν σκύλο ή του ρίχνετε αντικείμενα...

- Μην προσπαθήσετε να πάρετε την τροφή ή τα παιχνίδια του, ή να τον ενοχλήσετε καθώς τρώει. Προσέξτε επίσης όταν ο σκύλος κοιμάται – μπορεί να τρομάξει εάν ξυπνήσει απότομα.

- Μην χαιδεύετε ή παίζετε με εναν σκύλο όταν βρίσκεται κοντά σε παράθυρο αυτοκινήτου, κυνοτροφείο ή φράχτη. Επίσης, μην χαιδεύετε σκύλους που βρίσκονται στο πίσω μέρος ενός αγροτικού οχήματος. Πολλοί σκύλοι είναι νευρικοί ή αμυντικοί και μπορεί να σας δαγκώσουν.

- Μην υποθέσετε ότι κάθε σκύλος είναι φιλικός απλά επειδή κουνάει την ουρά του. Ζητήστε την άδεια του ιδιοκτήτη για να παίξετε με τον σκύλο..

 

 Πηγή http://www.pawsperouspets.com/tips/kidsanddogs.shtml#.T7M_Oeg7hlc