Οι γάτες ζουν περισσότερο με καλή διατροφή και άσκηση

Αναζήτηση

Οι γάτες ζουν περισσότερο με καλή διατροφή και άσκηση

Η διάρκεια ζωής μιας γάτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβάνοντας τη ράτσα της, το περιβάλλον που ζει και τη γενετική.

Ενώ η διάρκεια ζωής της θα ποικίλλει ανάλογα με αυτούς τους παράγοντες ,ένας γενικός κανόνας είναι ότι μια υγιής σπιτική γάτα  θα ζήσει για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια. Παρόλα αυτά όμως δεν είναι σπάνιο να ζήσει πολλά περισσότερα, με μερικές γάτες να φθάνουν ακόμη και την ηλικία των 30 χρόνων!


Όπως οι άνθρωποι έτσι και οι γάτες , ζουν περισσότερο ακολουθώντας μια καλή θρεπτική διατροφή. Καθώς η γάτα μεγαλώνει αλλάζουν και οι θρεπτικές της ανάγκες.  Οι περισσότερες  ζωοτροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι απόλυτα ασφαλής και ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του κατοικίδιου σας αφού είναι διαμορφωμένες  ειδικά για συγκεκριμένα στάδια στη ζωή της γάτας σας. Είτε επιλέξετε κάποια έτοιμη ζωοτροφή είτε φτιάχνετε μόνοι σας στο σπίτι το φαγητό της, το σημαντικό είναι να μην την ταΐζετε υπερβολικά.

Η συχνή άσκηση είναι μέρος ενός σωστού τρόπου ζωής και για τις γάτες και για τους ανθρώπους. Ένας τρόπος να διατηρήσετε τη γάτα σας υγιή και σε φόρμα είναι να της επιτρέπετε να βρίσκεται λίγη ώρα εκτός σπιτιού κάθε μέρα. Διαθέτοντας λίγο χρόνο για να παίξετε με την γάτα σας καθημερινά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας αλλά και να δώσετε στη γάτα σας την άσκηση που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

Ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε τη γάτα σας να ζήσει περισσότερο είναι να τη στειρώσετε. Αποδεικνύεται ότι  η στείρωση της γάτας μπορεί να ενισχύσει πραγματικά το προσδόκιμο ζωής της. Αν και τα στατιστικά στοιχεία το υποδεικνύουν, δεν είναι ακριβώς σαφές πως λειτουργεί αυτό. Μια άποψη τοποθετείται στο ότι μια γάτα στειρωμένη θα παραμείνει κοντά στο σπίτι, μειώνοντας έτσι την έκθεσή της σε ασθένειες και άλλους κινδύνους.

Καθώς η γάτα μεγαλώνει, αυξάνεται και η ευαισθησία της στις ασθένειες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να την προφυλάξετε από ασθένειες.  Οι γάτες αγαπούν να τις περιποιείστε και το βούρτσισμα βοηθά την υγεία της γούνας της και προφυλάσσει από ασθένειες του δέρματος. Το βούρτσισμα των δοντιών της γάτας σας σε τακτική βάση μπορεί επίσης να προλάβει έναν αριθμό προβλημάτων στοματικής υγείας, που κυμαίνονται από κακή αναπνοή και ουλίτιδα μέχρι και σε πιο σοβαρά προβλήματα. Παρακολουθήστε τη γάτα σας για οποιεσδήποτε αλλαγές στις διατροφικές της συνήθειες ή συνήθειες ύπνου, συμπεριλαμβάνοντας και τη μη φυσιολογική απώλεια τριχών, καθώς αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα πιο σοβαρών παθήσεων που απαιτούν τη φροντίδα του κτηνιάτρου.

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, μια καλή σχέση με εξουσιοδοτημένο κτηνίατρο είναι σημαντικό σε περίπτωση που η γάτα σας χρειαστεί τη φροντίδα του κτηνιάτρου. Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, ακόμη και όταν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της γάτας σας για πολλά χρόνια.

Πηγή: http://www.ipetus.com/109678_cats-live-longer-with-proper-diet-and-exercise