Η παχυσαρκία στα κατοικίδια

Αναζήτηση

Η παχυσαρκία στα κατοικίδια

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα κατοικίδια μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα αυξημένου σωματικού βάρους.

 Τα παχύσαρκα κατοικίδια μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας – όπως η αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα καθώς και το μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης. Το κατοικίδιο σας θεωρείται υπέρβαρο εάν δεν μπορείτε να ‘αισθανθείτε’ τα πλευρά ή τη σπονδυλική του στήλη όταν το χαιδεύετε ή το ψηλαφίζετε ελαφρά.

 Παρόλο που αναμφίβολα είναι δύσκολο να αγνοήσετε την αξιολάτρευτη ματιά του κατοικιδίου σας καθώς σας παρακαλεί να το ταίσετε, είναι προτιμότερο να μην ενδίδετε στις παρακλήσεις του για περισσότερο φαγητό.

 Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τους οδηγούς διατροφής και μερίδων τροφής απλώς ως μία σύσταση. Τα πακέτα ζωοτροφών πολύ συχνά περιέχουν οδηγίες για το πώς θα πρέπει να ταίσετε το κατοικίδιο σας και σε ποιές ποσότητες.

 Παρόλα αυτά η ποσότητα τροφής που χρειάζεται το κατοικίδιο σας εξαρτάται από την ηλικία του, το επίπεδο σωματικής του δραστηριότητάς και το μέγεθός του. Χρησιμοποιήστε την δική σας κρίση και σκέψη.

 Προσπαθείστε να αποφύγετε την μέθοδο της ελεύθερης διατροφής. Με απλά λόγια, πρέπει να αντισταθείτε και να μην έχετε διαθέσιμο φαγητό για το κατοικίδιο σας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει στην υπερφαγία.

 Δώστε τη δυνατότητα στο κατοικίδιο σας να ασκείται όσο το δυνατόν περισσότερο. Προσπαθήστε να το βγάζετε έξω για περισσότερες βόλτες ή παίξτε στο σπίτι σας μαζί του έστω και για μισή ώρα. Οποιαδήποτε προσπάθεια κάνετε, μικρή ή μεγάλη, βοηθάει σημαντικά.

 Η μεγάλη απώλεια ή πρόσληψη βάρους θα πρέπει να ‘ελεγχθεί’ από τον κτηνιατρό σας. Εάν θεωρείτε ότι ταίζετε κατάλληλα το κατοικίδιο σας αλλά εκείνο χάνει βάρος, ή αρχίζει απότομα να κερδίζει βάρος, θα πρέπει να συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας.

 Τα υπέρβαρα και μεγαλύτερης ηλικίας κατοικίδια μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσουν ειδικό διαιτολόγιο. Υπάρχουν ειδικές ζωοτροφές υψηλής ποιότητας που είναι εξειδικευμένες για τα γηραιά κατοικίδια, καθώς και ειδικά διαιτολόγια χαμηλών θερμίδων. Συμβουλευθείτε τον κτηνίατρο σας ώστε να λάβετε την καλύτερη δυνατή σύσταση και συμβουλή.