Πότε ξεκινάνε τα εμβόλια στα ζώα μας

Αναζήτηση

Πότε ξεκινάνε τα εμβόλια στα ζώα μας

Νέα απασχόληση; Όνειρο μιας ζωής; Δώρο από ένα αγαπημένο μας πρόσωπο; Όπως και να’χει , μπαίνει κάτι καινούριο στη ζωή μας. Με όλους τους ενδοιασμούς ή την λάμψη που μπορεί να κρύβει το γνωστό ή άγνωστο για μας σκυλάκι ή γατάκι, δημιουργεί μια αίσθηση προστασίας που εκδηλώνεται με την αναζήτηση ή επιβεβαίωση συμβουλών και πληροφοριών για τον τρόπο ζωής και την υγεία του.

Η συνδρομή του γειτονικού μας κτηνίατρου θα μπορέσει να βάλει σε τάξη όλα αυτά που φαντάζουν βουνό στην μετέπειτα καθημερινή μας συμβίωση. Ένα από αυτά και ίσως το σημαντικότερο στα πρώτα βήματα της ζωής του είναι και η κατάρτιση ενός εμβολιακού προγράμματος και παράλληλου αποπαρασιτισμού είτε έχουμε ένα αδέσποτο, ημίαιμο ή καθαρόαιμο ζώο.

Σε πολύ κόσμο έχει περάσει, κακώς, η άποψη ότι ο εμβολιασμός είναι μια τυπική διαδικασία, ένα ανώδυνο “τσίμπημα” που εξαφανίζει εύκολα τον κόπο και τα έξοδα, με το ίδιο αποτέλεσμα, μια που μπορεί να τον κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ή κάποιος από τον περίγυρό του. Αλλά πολλοί έχουν διαπιστώσει –συχνά με τραγικό τρόπο- ότι η άποψη αυτή οδηγεί μόνο σε προβλήματα. Ό,τι αφορά την υγεία του νέου μας συντρόφου πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κτηνίατρου καθώς εκείνος, ανάλογα με την ηλικία, την ύπαρξη ανοσίας από την μητέρα, το περιβάλλον διαβίωσης, τον τρόπο ζωής, τη συμβίωση με άλλα ζώα και – το σημαντικότερο- αν είναι υγιές τη στιγμή της προσκόμισης, θα κρίνει τι θα εφαρμόσει. Κάθε ζώο αποτελεί λοιπόν μια ξεχωριστή περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Ο εμβολιασμός γενικά ξεκινά, εκτός απρόοπτου, στην ηλικία των 6 εβδομάδων, όπου θεωρητικά έχει σταματήσει να υπάρχει η μητρική ανοσία, ενώ ο αποπαρασιτισμός πρέπει να έχει ξεκινήσει πιο νωρίς. Οι αναμνηστικοί εμβολιασμοί ολοκληρώνονται στις 12-16 εβδομάδες όπου και εφαρμόζεται ο υποχρεωτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός. Ο μετέπειτα προγραμματισμός συνεχίζει να διαρθρώνεται πάντα με βάση τα όσα ειπώθηκαν νωρίτερα.

Στο πρώτο αυτό και κρίσιμο χρονικό διάστημα δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με άγνωστα ζώα και η διατροφή του θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή. Τα εμβόλια πλέον και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα είναι ασφαλή για τα ζώα μας και δεν παρουσιάζουν παρενέργειες αν χορηγηθούν σωστά. Εξάλλου το αποτέλεσμα το εγγυάται ο ίδιος ο κτηνίατρος που υπογράφει και σφραγίζει το βιβλιάριο υγείας του ζώου μας.

Για τα υπόλοιπα; Μην ανησυχείτε, όλα θα έλθουν ομαλά. Δεν είναι δα και τόσα πολλά. Προτιμήστε να κρατήσετε την λάμψη της πρώτης στιγμής και χαρείτε όλα όσα θα ακολουθήσουν !

 

Πηγή:www.iator.gr