Έχει η γάτα σας δυσανεξία στη λακτόζη;

Αναζήτηση

Έχει η γάτα σας δυσανεξία στη λακτόζη;

Γνωρίζετε πως και οι γάτες μπορούν να έχουν δυσανεξία στην λακτόζη;

Όπως αναφέρουν διατροφολόγοι και κτηνίατροι, το πεπτικό σύστημα της γάτας όπως και του ανθρώπου χρειάζεται το ένζυμο της λακτάσης για να μπορέσει να αφομοιώσει τη λακτόζη που βρίσκεται στο γάλα.

Το ένζυμο αυτό υπάρχει άφθονο στον οργανισμό μας κατά τη γέννηση για να μπορούμε να αφομοιώνουμε το μητρικό γάλα αλλά καθώς μεγαλώνουμε και ο ανθρώπινος οργανισμός αλλά και ο οργανισμός της γάτας παράγει λιγότερη λακτάση, κάτι που όπως δηλώνουν οι ειδικοί είναι απολύτως φυσιολογικό.

Όταν μια γάτα με δυσανεξία στη λακτόζη καταναλώσει γάλα, η λακτόζη που δεν έχει χωνευτεί από το στομάχι περνά μέσα από τον εντερικό σωλήνα αντλώντας νερό και τα βακτήρια του παχέος εντέρου πραγματοποιούν ζύμωση των αχώνευτων σακχάρων παράγοντας πτητικά λιπαρά οξέα.

Αποτέλεσμα είναι η γάτα να παρουσιάσει πόνο στην κοιλιά και να προκληθεί εμετός. Συνήθως όμως το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της δυσανεξίας της λακτόζης στις γάτες είναι η διάρροια μέσα σε 8-12 ώρες από την ώρα που καταναλώθηκε το γάλα. 

Πως μπορούμε να διαπιστώσουμε αν το κατοικίδιο μας έχει δυσανεξία;

Προσφέροντας του μια μικρή ποσότητα γάλακτος και παρατηρώντας τυχόν συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει μέσα στη μέρα, μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε εάν μπορούμε να το τρέφουμε με γάλα.

Εάν η γάτα μας πάσχει από δυσανεξία αυτό δεν σημαίνει πως έχει πρόβλημα και με τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γιαούρτι, τυρί, βούτυρο ή παγωτό και αυτό γιατί η περιεκτικότητα λακτόζης ποικίλει στις διαφορετικές μορφές γαλακτοκομικών προϊόντων.

Πηγή: http://pets.webmd.com/cats/guide/cats-and-dairy-get-the-facts