Υπέρταση και διατροφή

Αναζήτηση

Υπέρταση και διατροφή


Οι άνθρωποι με υπέρταση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλες σοβαρές ασθένειες. "Καθώς αυξάνεται η  αρτηριακή πίεση, αυξάνεται και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και νεφρική νόσο" εξηγεί ο Lawrence Appel, MD, MPH, καθηγητής στο Johns Hopkins της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Bloomberg. Η υπέρταση είναι θεραπεύσιμη, όμως. Ακολουθώντας μερικές απλές διαιτητικές οδηγίες, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την υψηλή πίεση του αίματος σας και να προστατεύσετε καλύτερα την υγείας σας.

Η Αμερικανική ένωση καρδιάς (American Heart Association) εκτιμά ότι το ένα τρίτο των ενηλίκων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Το ποσοστό των θανάτων που οφείλεται στην υπέρταση έχει αυξηθεί κατά 25% από το 1995. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. "Η πίεση του αίματος, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, είναι ο πιο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για το θάνατο από καρδιακή νόσο», λέει ο δρ Appel. «Αν κοιτάξει κανείς τις πηγές της θνησιμότητας, οι καρδιακές παθήσεις απλά δεν έχουν πέσει στην προσοχή των διαμορφωτών της δημόσιας πολιτικής για την υγεία."

Η διατροφή παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. "Υπάρχουν πολλές διαιτητικές προσεγγίσεις», λέει ο Appel. Κάθε μια από αυτές απευθύνεται σε ένα διαφορετικό παράγοντα που συμβάλλει στην υψηλή πίεση του αίματος.


Μείωση του νατρίου

" Έχει γίνει μια σημαντική εστίαση στο νάτριο, και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι κάθε άλλη προσέγγιση που περιστρέφεται γύρω από αυτό, συνδέεται έμμεσα από μια αλλαγή στον τρόπο που τα νεφρά  επεξεργάζονται το νάτριο," λέει ο Appel.  Το νάτριο λειτουργεί ως συντηρητικό, γι 'αυτό συχνά βρίσκεται σε πλεονάζουσες ποσότητες στα επεξεργασμένα τρόφιμα. Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά. Για μια ατομική μερίδα, ο καθηγητής Appel συνιστά να στοχεύουμε σε λιγότερο από 200 mg νατρίου, ενώ ένα ολόκληρο γεύμα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 600 mg νατρίου. Φυσικά, όσα πιο πολλά φρέσκα τρόφιμα καταναλώνετε,  μειώνεται και η κατανάλωση του νατρίου.


Απώλεια βάρους

Η συνολική απώλεια βάρους φαίνεται να έχει μια θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Η ταχεία απώλεια βάρους, ακολουθούμενη από ταχεία ανάκτηση από την άλλη πλευρά, μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την εικόνα του σώματός σας και την ψυχική σας υγεία και μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση και σε άλλα προβλήματα υγείας.


Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική χρήση αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή πίεση. Μια στρατηγική είναι να περιορίσετε τα αλκοολούχα ποτά σε δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες και ένα ποτό για τις γυναίκες.


Η δίαιτα DASH

Μια συνολική προσέγγιση, η οποία είχε μεγάλη επιτυχία είναι η δίαιτα DASH «Dietary Approaches to Stop Hypertension»  (Διατροφικές Προσεγγίσεις για την εξάλειψη της Υπέρτασης). Η δίαιτα DASH αλλάζει τον τρόπο που τρώτε, με έμφαση στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, και άπαχο κρέας. Αν και η δίαιτα DASH απαιτεί πολλαπλές διατροφικές αλλαγές, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα σε περισσότερα γεύματα.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν την δίαιτα DASH. "Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, γνωρίζουμε ότι μπορεί να διατηρηθεί καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής», λέει ο Appel. "Η πίεση του αίματος αυξάνεται αργά με την πάροδο του χρόνου. Ξεκινά από τη βρεφική ηλικία  και συνεχίζει με την πάροδο της ζωής". Ενώ η μερική αύξηση της πίεσης του αίματος είναι αναπόφευκτη, η  DASH έχει αποδειχθεί ότι ελαχιστοποιηθεί αυτή τη φυσική αύξηση. "Σύμφωνα με τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία, αν ξεκινήσετε αυτές τις διατροφικές συνήθειες νωρίς, μπορεί να κρατήσετε την αρτηριακή σας πίεση χαμηλή καθόλη τη διάρκεια της ζωής σας”.

http://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/101/benefits-of-healthy-eating/halting-hypertension.aspx