Σε ποιες υποκατηγορίες ταξινομούνται τα λίπη και σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε κατά κύριο λόγο καθεμία από αυτές τις κατηγορίες λιπαρών

Αναζήτηση

Σε ποιες υποκατηγορίες ταξινομούνται τα λίπη και σε ποια τρόφιμα βρίσκουμε κατά κύριο λόγο καθεμία από αυτές τις κατηγορίες λιπαρών

Τα λιπαρά είναι ένα φυσικό συστατικό των τροφών και τα συναντούμε σε διάφορες μορφές. Βρίσκονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα ψαριά και σε τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα αβοκάντο και οι ελιές.

Χημικά ταξινομούνται τα λιπαρά ανάλογα με τη μοριακή τους δομή των δομικών τους στοιχειών, που ονομάζονται λιπαρά οξέα. Τα λίπη ταξινομούνται σύμφωνα με το βαθμό κορεσμού που παρουσιάζουν. Τα διαχωρίζουμε σε  :

1.    Κορεσμένα λιπαρά Τα κορεσμένα λιπαρά είναι συνήθως στερεά ή σε μορφή κεριού σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι λιγότερο επιρρεπή στο τάγκιασμα και για το λόγω αυτό χρησιμοποιούνται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες πρέπει να αντέχουν σε μακροχρόνια αποθήκευση. Χημικά δεν μπορούν να δεχτούν άλλο άτομο υδρογόνου στην σύνθεση τους. Τροφές μεγάλης περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά είναι το βούτυρο,  το τυρί, το πλήρες γάλα, η κρέμα γάλακτος, η σοκολάτα, το λάδι ινδικής καρύδας, το φοινικέλαιο, και το λαρδί. Το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του βοδινού, χοιρινού και αρνίσιου, μπορεί να είναι πλούσιο σε λιπαρά, τα περισσότερα των  οποίων είναι κορεσμένα. Στα πουλερικά τα περισσότερα λιπαρά βρίσκονται στο δέρμα .

2.    Πολυακόρεστα λιπαρά  Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι συνήθως υγρά σε θερμοκρασία δωματίου καθώς και στο ψυγείο. Χημικά στη σύσταση τους περιέχουν περισσότερους από έναν διπλούς δεσμούς. Τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αυτών των λιπαρών είναι τα φυτικά λίπη, όπως το καλαμποκέλαιο, ο ηλίανθος, η σόγια, οι σπόροι βαμβακιού,    

3.    Μονοακόρεστα λιπαρά  Τα μονοακόρεστα λιπαρά είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά γίνονται πιο πηκτά στο ψυγείο. Χημικά  στη σύσταση έχουν έναν διπλό δεσμό. Οι τροφές που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά είναι το λάδι ελιάς, οι ελιές, το λάδι φιστικιού, canola, τα αβοκάντο και οι περισσότεροι ξηροί καρποί.

4.    Υδρογονωμένα λιπαρά  Τα υδρογονωμένα λιπαρά προέρχονται από την πρόσθεση υδρογόνου στα φυτικά έλαια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται υδρογόνωση. Με τον τρόπο αυτό τα λιπαρά καθίστανται πιο στερεά και λιγότερο επιρρεπή στην αλλοίωση. Τα υδρογονωμένα λιπαρά είναι ένα κοινό συστατικό σε προϊόντα αρτοποιίας, μπισκότα και επεξεργασμένες τροφές του εμπορίου. Οι περισσότερες μαργαρίνες και τα μαγειρικά λίπη έχουν επίσης μεγάλη περιεκτικότητα σε υδρογονωμένα λιπαρά.

 

 

Πηγή:thessdiet.gr