Χάπι «4 σε 1» απλοποιεί τη θεραπεία κατά του AIDS

Χάπι «4 σε 1» απλοποιεί τη θεραπεία κατά του AIDS

Ένα νέο ημερήσιο χάπι που συνδυάζει τέσσερα αντι-ρετροϊκά φάρμακα σε μια δόση, αποδεικνύεται αποτελεσματικό και ασφαλές για τους πάσχοντες από AIDS, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Lancet.

Το νέο «4 σε 1» χάπι αναμένεται να διευκολύνει την αγωγή των ασθενών που προσπαθούν να τηρήσουν το ημερήσιο θεραπευτικό τους πρόγραμμα βελτιώνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της αντι-ρετροϊκής αγωγής.

Όπως είναι γνωστό, ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS είναι ανίατος αλλά η διαχείριση της λοίμωξης μπορεί να γίνει με συνδυαστική θεραπεία, δηλαδή συνδυασμό πολλαπλών φαρμάκων για τον έλεγχο του ιού. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει αρκετά διαφορετικά χάπια σε διαφορετικά χρονικά σημεία της ημέρας, και η παράλειψη ενός μπορεί να μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τον ιό.

Ερευνητές και φαρμακευτικές εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν δημιουργήσει πολλές δραστικές ουσίες σε χάπια ώστε να δημιουργήσουν τον κατάλληλο συνδυασμό που θα λαμβάνεται την κατάλληλη χρονική στιγμή, κάνοντας ευκολότερη την ημερήσια συμμόρφωση του ασθενή.

Το τετραπλό χάπι είναι το πρώτο που περιλαμβάνει αναστολέα ιντεγκράσης, ένα αντι-ρετροϊκό φάρμακο που σταματά τον πολλαπλασιασμό του ιού.

Ο κλινικός διευθυντής του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστόνης καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Πολ Σαξ εξηγεί: «η συμμόρφωση του ασθενή στην θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν πρόκειται για τον ιό HIV, όπου η παράλειψη των δόσεων προκαλεί άμεσα ανθεκτικότητα του ιού στην φαρμακευτική αγωγή».

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του έκαναν κλινική δοκιμή του νέου χαπιού σε 700 ασθενείς. Το τετραπλό δισκίο ήταν αποτελεσματικό και ασφαλές, αν και καταγράφηκαν υψηλότερα ποσοστά νεφρικών προβλημάτων.

«Τα αποτελέσματα μια νέα υψηλής δυναμικότητας, καλής ανεκτικότητας θεραπευτική προοπτική και υπογραμμίζουν την απλότητα της θεραπείας, που πηγάζει από τον συνδυασμό αρκετών αντι-ρετροϊκών ουσιών σε ένα και μόνο χάπι», υπογραμμίζει ο Δρ Σαξ.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Gilead Sciences.

health.in.gr