Αποσύρονται από την αγορά φυτικά αρωματικά χώρου

Αναζήτηση

Αποσύρονται από την αγορά φυτικά αρωματικά χώρου

 

Αποσύρονται από την αγορά τα αρωματικά χώρου RAPEX, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, μετά από ενημέρωση που έλαβε από την αρμόδια Αρχής της Πορτογαλίας μέσω του συστήματος ταχείας ανταλλαγής πληροφοριών.

 

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα προϊόντα:

ΘΥΜΙΑΜΑ “AROMATIC POTPOURRI”, FIDEL MIX

ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, PULSE 

ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, NIRVANA 

ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, BUZZ 

ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ INCENSO DE HERVAS, FIRE N ICE 

ΘΥΜΙΑΜΑ ΜΑΡΚΑΣ:TRIBE, ΘΥΜΙΑΜΑ HAWAIIAN, HAYZE 

ΘΥΜΙΑΜΑ GONE STRAWNANAS, HAYZE 

ΘΥΜΙΑΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ, SAMURAI SPIRIT

Η βασική τους χρήση είναι να καίγονται μέσα σε δοχείο προκειμένου να αρωματίσουν το χώρο μέσω των βοτάνων που περιέχουν. Ωστόσο, υπήρξαν αρκετές αναφορές για επιδείνωση της υγείας των καταναλωτών που εισέπνευσαν τον καπνό που παράγεται από την καύση τους. Κάποιοι παρουσίασαν συμπτώματα αλλεργίας και δηλητηρίασης και σε μερικές περιπτώσεις χρειάσθηκε να νοσηλευτούν.

 

Επιπρόσθετα, ο ΕΟΦ έχει ανακαλέσει από την ελληνική αγορά τα προϊόντα παρόμοιας χρήσης FREEDOM FLY HIGH, FREEDOM EU EDITION 2G, ULTRA CLOUD10 1G & HEAD TRIP No10. Πρόκειται για ποτ πουρί (μίγμα) αρωματικών χώρου παραγωγής Η.Π.Α., στα οποία ανιχνεύτηκαν ουσίες αγωνιστές των υποδοχέων κανναβινοειδών του εγκεφάλου CB1 και CB2.

 

Τα παραπάνω προϊόντα είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα ή σε ανάμειξη με τον καπνό για στριφτά τσιγάρα και να καταναλωθούν από νεαρά άτομα μέσω του καπνίσματος, με επικίνδυνες συνέπειες.


Αν και δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας η διακίνηση των θυμιαμάτων, είναι πιθανή η διάθεσή τους μέσω του διαδικτύου, ενώ σε ότι αφορά τα ποτ πουρί αρωματικών χώρου έχουν κατασχεθεί ποσότητες σε Ελληνική επιχείρηση.

 

Για το λόγο αυτό, εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

 

health.in.gr