AMIS: Μη τραυματική ολική αντικατάσταση ισχίου

Αναζήτηση

AMIS: Μη τραυματική ολική αντικατάσταση ισχίου

Δρ Γεώργιος Δημάκης,

Ορθοπεδικός-Χειρουργός, Τραυματολόγος


Καλύτερα αποτελέσματα υπόσχεται η νέα μη τραυματική, ανώδυνη χειρουργική μεθόδος ΑMIS που χρησιμοποιείται πλέον για την ολική αντικατάσταση (αρθροπλαστική) του ισχίου, καθώς οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.

Η κύρια αιτία των νόσων της άρθρωσης του ισχίου είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου δηλαδή η αρθροπάθεια. Αυτή η φθορά γίνεται αντιληπτή ως πόνος, αρχικά μόνο όταν φορτίζεται η άρθρωση, αργότερα όλο και πιο συχνά και τελικά και σε κατάσταση ηρεμίας.

Η αύξηση στην ένταση του πόνου είναι μια αργή διαδικασία, η οποία συνεχίζεται για χρόνια και η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μία δύσκαμπτη άρθρωση του ισχίου.

H αντικατάσταση του ισχίου είναι μια συνηθισμένη θεραπεία για την σοβαρή αρθροπάθεια. Η επιτυχής αντικατάσταση του ισχίου φέρνει θεαματική ανακούφιση από τον πόνο και βελτίωση της λειτουργίας της άρθρωσης του ισχίου.

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου αποσκοπεί στην αντικατάσταση του κατεστραμμένου οστού και του χόνδρου της άρθρωσης με πλαστικά ή κεραμικά και μεταλλικά εξαρτήματα.

Μια πρόθεση ισχίου είναι μια τεχνητή άρθρωση, που αποτελείται από ένα μηριαίο στειλεό με κεφαλή (σφαίρα) και ένα κύπελλο κοτύλης (υποδοχή της σφαίρας).

Ο στειλεός είναι συνήθως κατασκευασμένος από κράμα τιτανίου, το οποίο εγγυάται μέγιστη βιοσυμβατότητα. Η μηριαία κεφαλή είναι κατασκευασμένη από κεραμικό ή μέταλλο. Επίσης, το κύπελλο είναι κατασκευασμένο από κράμα τιτανίου, με μια πορώδη επιφάνεια, που εγγυάται τέλεια οστεοενσωμάτωση. Μια εσωτερική επένδυση του κυπέλλου, από κεραμικό ή από πολυαιθυλένιο (πλαστικό υλικό), εξασφαλίζει μια μακρά διάρκεια ζωής της τεχνητής άρθρωσης, ακόμη και όταν φορτίζεται έντονα.

 

Η χειρουργική επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, είναι μια δοκιμασμένη εδώ και 70 χρόνια και προσφέρει στον ασθενή:

Μείωση και σταδιακή εξαφάνιση του πόνου

Ανάκτηση της κινητικότητας

Βελτίωση της ποιότητας ζωής με κοινωνική ζωή

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 87ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας στο Παρίσι (12-16 Νοεμβρίου), οι περισσότεροι από τους ασθενείς που χειρουργούνται με τη νέα μέθοδο, όχι μόνο μπορούν να περπατήσουν (με περιπατητήρες) λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, αλλά και να οδηγήσουν μόλις δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Ορθοπεδικοί από την Ευρώπη και την Αμερική, που συμμετείχαν στο συνέδριο συμφώνησαν πως η νέα μη τραυματική, ανώδυνη χειρουργική μέθοδος ΑMIS (Anterior Minimal Invasive Surgery) προκαλεί «επανάσταση» στον τομέα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, που έχει χειρουργική ιστορία 70 χρόνων.

Τα θεαματικά αποτελέσματα της νέας μεθόδου οφείλονται κυρίως στον τρόπο προσπέλασης του ισχίου, καθώς δεν τραυματίζονται καθόλου οι μυς, τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του ποδιού. Εκτός από το δέρμα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ουσιαστικά δεν κόβουμε κάποιον άλλο ιστό μέχρι να φτάσουμε στην άρθρωση του ισχίου. Απλά απωθούμε τους μυς, χωρίς να τους τραυματίζουμε.

 

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου AMIS

Πολλά και ποικίλα είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η νέα χειρουργική μέθοδος AMIS στους ασθενείς με πρόβλημα ισχίου. Τα κυριότερα είναι:

Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος σε σύγκριση με «συμβατικές» επεμβάσεις, γιατί δεν κόβονται μύες.

Συντομότερη αποκατάσταση. Η όρθια στάση και το περπάτημα με πατερίτσες μπορεί να αρχίσει λίγες ώρες μετά το χειρουργείο.

Μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο. 

Μικρή ουλή του δέρματος. Η τομή του δέρματος είναι 6-8 cm, σε αντιδιαστολή με τα 15 cm της «συμβατικής» επέμβασης.

Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Λιγότερη απώλεια αίματος, λόγω της διατήρησης των μυών. Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες, και ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανός.

Μειωμένος κίνδυνος εξάρθρωσης. Η διατήρηση των μυών βελτιώνει την σταθερότητα του ισχίου σημαντικά. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και ο μετεγχειρητικός περιορισμός των κινήσεων, που συνήθως συνιστάται σε άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητος

Αποτροπή της χωλότητας. Ελαχιστοποιώντας τη βλάβη των μυών και των νεύρων, μειώνονται οι πιθανότητες χωλότητας.

Συντομότερη επιστροφή στη φυσιολογική ζωή. Η πλειοψηφία των χειρουργημένων μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Σύμφωνα με συγκριτικές μελέτες που έγιναν στην Ελβετία, οι περισσότεροι από τους ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ολική αρθροπλαστική ισχίου με τις κλασικές (οπισθοπλάγια ή πλάγια) προσπελάσεις, ένα χρόνο μετά παρουσίασαν ινώδη εκφύλιση του μέσου γλουτιαίου μυ, που είναι ο βασικότερος μυς του ισχίου. Αντίθετα οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε επέμβαση με προσπέλαση ΑΜΙS παρουσίασαν ανατομία παραπλήσια με την φυσιολογική. Τέλος, η AMIS μπορεί να εφαρμοσθεί και σε κατάγματα του ισχίου, με τα ίδια πλεονεκτήματα.