Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Αναζήτηση

Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής

 Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια παρασίτωση που οφείλεται στο παράσιτο της φθείρας της κεφαλής, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα παιδιά. Οι ψείρες παρασιτούν στα πλάγια και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, από όπου τρέφονται απομυζώντας αίμα. Οι ώριμες θηλυκές ψείρες γεννούν 300 αυγά σε μια εβδομάδα περίπου, τις λεγόμενες κόνιδες, οι οποίες κολλάνε πάνω στις τρίχες μέχρι να εκκολαφθούν. Οι κόνιδες μετά από 8 ημέρες γίνονται νύμφες και μετά από 1-2 εβδομάδες ψείρες.

 Οι ψείρες απομυζούν αίμα με την προβοσκίδα τους, ελευθερώνοντας τοξίνες στο δέρμα, οι οποίες προκαλούν κνησμό και επιμολύνσεις από το ξύσιμο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί γονείς και παιδιά, παρά την αποτελεσματικότητα των αντιφθειρικών σκευασμάτων, εξαιτίας της ανεπαρκούς περαιτέρω αντιμετώπισης.

 Πως μεταδίδεται;

 Η φθειρίαση είναι ιδιαιτέρως μεταδοτική παρασίτωση καθώς εξαπλώνεται γρήγορα από κεφάλι σε κεφάλι με άμεση επαφή με τα μαλλιά ατόμου που έχει φθειρίαση ή μέσω της κοινής χρήσης αντικειμένων, όπως ρούχα, μαξιλάρια, κτένες και καπέλα.

 Τι συμπτώματα παρουσιάζει; 

• ερεθισμό και κνησμό 

• εκδορές και επιμολύνσεις του δέρματος

 Πως θεραπεύεται;

 Η φθειρίαση αντιμετωπίζεται με διάφορα αντιφθειρικά σαμπουάν και λοσιόν, τα οποία ουσιαστικά είναι εντομοκτόνα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να κάνετε προσεκτική χρήση ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες. Απλώνετε μία φορά το σαμπουάν ή την κρέμα στο κεφάλι και μέσα στα μαλλιά και το αφήνετε για 10-20 λεπτά και στη συνέχεια το ξεβγάζετε καλά χτενίζοντας τα μαλλιά με ειδικό χτενάκι. Μην λούσετε τα μαλλιά του παιδιού σας για 1-2 ημέρες μετά τη θεραπεία. Πριν από τα επόμενα λουσίματα κάνετε επαλείψεις με ξύδι για περίπου 30 λεπτά και στη συνέχεια προσπαθήστε να αφαιρέστε τις κονίδες με το ειδικό χτενάκι. Αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται μετά από 8-10 ημέρες, ξανακάνετε επάλειψη της κεφαλής και των μαλλιών με διαφορετικό αντιφθειρικό σαμπουάν. Μέρος της αποτελεσματικής θεραπείας είναι και η καλή απολύμανση αντικειμένων κοινής χρήσης, είτε είναι σεντόνια, κουβέρτες, μαξιλαροθήκες είτε χτένες, βούρτσες και λούτρινα παιχνίδια.

 Πως μπορεί να προληφθεί;

 Η φθειρίαση είναι εξαιρετικά μεταδοτική και δεν κάνει διάκριση σε καθαρά ή βρώμικα κεφάλια. Υπό αυτή την έννοια είναι μάλλον δύσκολο να αποφευχθεί σε χώρους, όπως τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία. Ωστόσο, μπορείτε να συμβάλλετε, έως ένα βαθμό, στην πρόληψη, συμβουλεύοντας τα παιδιά σας τα εξής: 

• να αποφεύγουν την άμεση επαφή του κεφαλιού τους με τα κεφάλια των άλλων παιδιών σε όλους τους χώρους 

• να μη μοιράζονται χτενάκια, βούρτσες, κασκόλ, κορδέλες, μπαντάνες, λαστιχάκια μαλλιών, πετσέτες, κράνη ή καπέλα με κανέναν άλλον