Καρκίνος του προστάτη

Αναζήτηση

Καρκίνος του προστάτη

 Ο καρκίνος του προστάτη αδένα είναι μία νόσος που τείνει να εξελιχθεί σε στατιστικά σημαντικό βαθμό στις μέρες μας. Προσβάλλει άνδρες, κυρίως άνω των σαράντα ετών. Θεωρείται απαραίτητο κάθε άνδρας μετά την ηλικία των πενήντα ετών να διερευνά την πιθανότητα να έχει προσβληθεί από τη νόσο αυτή, ιδιαίτερα εάν στην οικογένειά του υπάρχει σχετικό περιστατικό που αφορά συγγενή πρώτου βαθμού. Σκόπιμο δε είναι σε αυτή την περίπτωση, ο έλεγχος να ξεκινά νωρίτερα και συγκεκριμένα από την ηλικία των σαράντα χρόνων. 

Διάγνωση

 Η πιο απλή και σύντομη μέθοδος διάγνωσης είναι η δακτυλική εξέταση, που διενεργείται από τον ουρολόγο ή παθολόγο μέσω του πρωκτού του ασθενούς, ο οποίος ξαπλώνει σε θέση που ευνοεί τον ψηλαφισμό του αδένα, στο πρόσθιο τμήμα του εντέρου. Με τη δακτυλική διερεύνηση της περιοχής ο γιατρός εκτιμά τυχόν αύξηση του μεγέθους ή της υφής του προστάτη και είναι σε θέση να προσδιορίσει σε μεγάλο ποσοστό εάν η κατάστασή είναι απολύτως φυσιολογική, ή αν υπάρχει κάποια υπερτροφία, καλοήθης ή κακοήθης. Το επόμενο βήμα -που συχνά απαιτείται να συνυπάρχει με την δακτυλική εξέταση- είναι η μέτρηση του επιπέδου του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA) στο αίμα του ασθενούς. 

Θεραπεία 

Ο καρκίνος του προστάτη αδένα, εφόσον εντοπιστεί σε αρχικά στάδια, έχει αρκετά καλή πρόγνωση, με αποτέλεσμα να θεωρείται ιάσιμη νόσος. Αντιμετωπίζεται με χειρουργικό καθαρισμό ριζική προστατεκτομή, χημειοθεραπεία και ακτινοβόληση της περιοχής (συνδυαστικά ή όχι).