Σκωληκοειδίτιδα

Αναζήτηση

Σκωληκοειδίτιδα

 Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα τμήμα του παχέος εντέρου που βρίσκεται στην περιοχή του τυφλού. Το μήκος της είναι από 2-2.5 εκ. και το πάχος της είναι 0,5-1 εκ. Η θέση της συνήθως είναι πυελική βρίσκεται δηλαδή πίσω από τον ειλεό προς τα κάτω, προς την ελάσσονα πύελο. Πολλές φορές όμως η θέση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι ‘άτυπη’. Σπάνια βρίσκεται σε άλλες θέσεις μέσα στην κοιλία όταν υπάρχει συγγενής ανωμαλία στροφής και προσήλωσης του εντέρου. 

Αίτια 

Η φλεγμονή της σκωληκοειδούς γίνεται είτε αιματογενώς με μικρόβια που μεταφέρονται με την κυκλοφορία του αίματος είτε κατ’επέκταση με τον εντερικό αυλό με μικρόβια που βρίσκονται μέσα στο έντερο, που γίνονται παθογόνα και αναπτύσσονται όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, όπως απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς από κοπρολίθιο, ξένα σώματα, παράσιτα, γωνίωση σκωληκοειδούς(άτυπη θέση). 

 Μορφές 

Οι μορφές της είναι οι εξής: 

α) Καταρροϊκή φλεγμονή ορώδης 

β) πυώδης φλεγμονή 

γ)Γαγγραινώδη φλεγμονή 

Σε περίπτωση που δεν χειρουργηθεί η οξεία φλεγμονή τότε έχουμε Υποχώρηση της φλεγμονής, δημιουργία τοπικού αποστήματος και δημιουργία σκωληκοειδικου πλαστόν και λευκοκυτάρρωση 

 Συμπτώματα 

 α) Πόνος 

 β) Σύσπαση 

 γ) Πυρετός 

δ) Διάρροια καθώς και ανορεξία, κακοδιαθεσία, ναυτία κτλ.

 Θεραπεία 

 Η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι η αφαίρεση αυτής με εγχείρηση.