Εμβόλιο δημιουργεί ελπίδες θεραπείας της παχυσαρκίας

Εμβόλιο δημιουργεί ελπίδες θεραπείας της παχυσαρκίας

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα του πρώτου εμβολίου κατά της παχυσαρκίας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Animal Science and Biotechnology.

Ο Δρ Χάφφερ Κιθ ερευνητής στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Braasch Biotech LLC (με έδρα την Νότια Ντακότα των ΗΠΑ) δημιούργησε δύο εκδοχές του εμβολίου, την JH17 και JH18 (με βάσει το πεπτίδιο σωματοστατίνη), τις οποίες και δοκίμασε σε δύο ομάδες πειραματόζωων που ακολούθησαν δύο διαφορετικά διατροφικά σχήματα. Επρόκειτο στην πρώτη περίπτωση για αρσενικά παχύσαρκα ποντίκια και στην δεύτερη για τρωκτικά που υποβάλλονταν σε ενέσεις αλατούχου διαλύματος.

Η σωματοστατίνη αναστέλλει τη δράση της αυξητικής ορμόνης και του ινσουλινο-αυξητικού παράγοντα, παράγοντες που αυξάνουν τον μεταβολισμό και συντελούν στην απώλεια σωματικού βάρους.

Τα ποντίκια και των δύο ομάδων είχαν σιτιστεί με διατροφή πλούσια σε λιπαρά για οκτώ εβδομάδες πριν την έναρξη της μελέτης και συνέχισαν να τρώνε τα ίδια τρόφιμα για όλο το διάστημα των έξι εβδομάδων που διήρκεσε το πείραμα. Οι εμβολιασμοί έγιναν δύο φορές, στην αρχή της μελέτης και έπειτα, την 22η μέρα (ενισχυτική δόση).

Τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό με την τροποποιημένη σωματοστατίνη, τα εμβολιασμένα ποντίκια είχαν 10% μείωση του σωματικού βάρους (ενώ δεν παρατηρήθηκε το ίδιο στην ομάδα σύγκρισης).

Μετέπειτα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και οι δύο εκδοχές του εμβολίου που περιλάμβαναν αντισώματα σωματοστατίνης, συντέλεσαν σε ουσιαστική απώλεια βάρους, η οποία και διατηρήθηκε, χωρίς να επηρεαστούν τα φυσιολογικά επίπεδα της αυξητικής ορμόνης IGF1 ή της ινσουλίνης.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας της παχυσαρκίας με εμβολιασμό», σημειώνει ο Δρ Κιθ. «Η θεραπεία της ανθρώπινης παχυσαρκίας δια εμβολιασμού θα δώσει στους γιατρούς τη δυνατότητα της φαρμακευτικής αγωγής και θα τους απαγκιστρώσει από την χειρουργική αντιμετώπιση της επιδημίας παχυσαρκίας», συμπληρώνει.

Όπως είναι γνωστό, τόσο η παχυσαρκία όσο και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτή, ακολουθούν μια διαρκώς αυξητική πορεία, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται ως μάστιγα του 21ου αιώνα.

health.in.gr