Δεύτερο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα

Δεύτερο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αθήνα

Δεύτερο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου σε διάστημα μικρότερο από δύο εβδομάδες κατέγραψε στην Αθήνα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το νέο περιστατικό αφορά έναν 56χρονο άνδρα στην Αργυρούπολη, ο οποίος εμφάνισε μηνιγγίτιδα, υψηλό πυρετό, καταβολή και απώλεια συνείδησης και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».

Στις αρχές Ιουλίου είχε προηγηθεί η περίπτωση μιας 70χρονης στο Παλαιό Φάληρο, και το ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμά ότι θα εμφανιστούν φέτος κι άλλα περιστατικά στην Αθήνα και γενικά στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς έχουμε πλέον πρόβλημα και μέσα στην Αθήνα» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αθ. Τσαγκρής, σημειώνοντας ότι «έμειναν πίσω οι ψεκασμοί λόγω έλλειψης κονδυλίων».

Το 2011 είχαν καταγραφεί 100 κρούσματα του ιού, εκ των οποίων 76 είχαν παρουσιάσει επιπλοκές στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Απ' αυτούς, οι οκτώ έχασαν τη μάχη με το θάνατο. Τα περιστατικά περιορίζονταν περιμετρικά της Αθήνας, είχαν φθάσει δηλαδή μέχρι τον Μαραθώνα και τον Σχοινιά.

Ο ιός μεταδίδεται από τα κουνούπια.

Οι περισσότεροι ασθενείς δεν εκδηλώνουν ποτέ συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.