Αιματολογική εξέταση διαγνώσκει τον καρκίνο του πνεύμονα

Αναζήτηση

Αιματολογική εξέταση διαγνώσκει τον καρκίνο του πνεύμονα

26/05/12


Αιματολογική εξέταση δίνει πλέον τη δυνατότητα να διαγνωστεί ο καρκίνος του πνεύμονα σε αρκετά πρώιμα στάδια, και είναι έτοιμη για δοκιμή σε χιλιάδες καπνιστές της Μεγάλης Βρετανίας μέσω προγράμματος διαγνωστικών ελέγχων που θα πραγματοποιηθεί από το ΕΣΥ (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η νέα αυτή εξέταση, η οποία αναπτύχθηκε πρωταρχικά στη Βρετανία και ξεκίνησε την πιλοτική της λειτουργία στις Η.Π.Α, θα μειώσει δραστικά τους δείκτες θνησιμότητας και θα μειώσει τις υπέρογκες ιατρικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι επιστήμονες επίσης ευελπιστούν ότι η συγκεκριμένη εξέταση θα αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου συνολικά.

Ο Sir Harry Burns, ο οποίος είναι ο κύριος κυβερνητικός αρμόδιος για θέματα υγείας στην Σκωτία, δήλωσε ότι η δοκιμή θα γίνει σε 10.000 ασθενείς, κυρίως καπνιστές, για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι διατρέχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της σοβαρότατης πάθησης.

Εάν η διαδικασία κριθεί επιτυχής, η διαδικασία θα επεκταθεί σε όλη την χώρα, ενώ σημειωτέον το κόστος της εξέτασης ανέρχεται επί του παρόντος στις 200 λίρες.

"Όσο νωρίτερα γίνεται η διάγνωση του καρκίνου τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα της αποτελεσματικής θεραπείας των ασθενών, και στις ημέρες μας το 85% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα παραμένουν χωρίς διάγνωση μέχρις ότου η ασθένεια προχωρήσει σε πολύ ανεπτυγμένο στάδιο’’, δήλωσε ο Burns. Επίσης δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάγνωσης και ανίχνευσης στοχεύει να αυξήσει την έγκαιρη διάγνωση κατά 25%.

Η εξέταση είναι γνωστή ως Πρώιμη CDT Πνεύμονα (EarlyCDT-Lung) και ανιχνεύει την αύξηση των αντισωμάτων στο αίμα τα οποία μπορεί να εμφανίζονται ως ένα σημάδι για ύπαρξη πρώιμου σταδίου του καρκίνου. Οι ασθενείς με αυξημένο επίπεδο αντισωμάτων στο αίμα παραπέμπονται σε ακτινογραφία – η οποία είναι η κύρια μέθοδος ανίχνευσης της ασθένειας.

Ο Burns δήλωσε ότι η εξέταση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά αυξημένους δείκτες επιβίωσης από καρκίνο του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αφαιρεί περίπου 35.000 ζωές τον χρόνο στην Βρετανία, και η διάγνωση πραγματοποιείται σπάνια στα πρώιμα στάδια ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική θεραπεία. Περίπου το 93% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια από την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ο δημιουργός της αιματολογικής εξέτασης John Robertson, ο οποίος είναι καθηγητής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, δήλωσε ότι οι έγκαιρες αιματολογικές εξετάσεις στις Η.Π.Α βελτίωσαν την πρόγνωση και τις προβλέψεις για έναν σημαντικό αριθμό ασθενών.

Δήλωσε επίσης ότι νέες καινοτόμες ανακαλύψεις αναμένονται σύντομα, και οι οποίες θα αναγνωρίζουν τελικώς όλες τις μορφές της ασθένειας.

Πηγή: pentapostagma.gr