Ρίσκο για τους άνδρες η έξτρα τεστοστερόνη για αδυνάτισμα

Ρίσκο για τους άνδρες η έξτρα τεστοστερόνη για αδυνάτισμα

Oι παχύσαρκοι άνδρες θα μπορούσαν να χάσουν αρκετά παραπανίσια κιλά, αν έπαιρναν συμπληρώματα της ορμόνης τεστοστερόνης, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το όφελος θα το έχουν οι άνδρες εκείνοι που έχουν ήδη στον οργανισμό τους έλλειψη τεστοστερόνης, ενώ η λήψη έξτρα ποσότητας της εν λόγω ορμόνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη και για καρδιοπάθεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ. Φαρίντ Σαάντ, που παρουσίασαν τη μελέτη τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας, σύμφωνα με το BBC, έκαναν δοκιμές με 115 παχύσαρκους άνδρες, ηλικίας 38 έως 83 ετών, που είχαν χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης και οι οποίοι έπαιρναν έξτρα ποσότητες της ορμόνης κάθε 12 εβδομάδες. Οι άνδρες αυτοί έχασαν κατά μέσο όρο 16 κιλά μέσα σε μία πενταετία, διάστημα που χρειάστηκε για να επανέλθει η συγκεκριμένη ορμόνη τους σε φυσιολογικό επίπεδο.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ανδρική ορμονοθεραπεία, ανάλογη με αυτή που κάνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, μπορεί να επιφέρει μείωση της περιφέρειας στη μέση και υποχώρηση της πίεσης του αίματος. Όπως παραδέχτηκε ο Φαρίντ Σαάντ, οι ερευνητές τυχαία ανακάλυψαν ότι η τεστοστερόνη βοηθά στο αδυνάτισμα, καθώς πραγματοποιούσαν άσχετη έρευνα για την θεραπεία στους άνδρες άλλων προβλημάτων (στυτική δυσλειτουργία, κόπωση κ.α.), που προκαλούνται από το χαμηλό επίπεδο της τεστοστερόνης.

«Όταν αναλύσαμε τα στοιχεία, διαπιστώσαμε ότι αυτοί (σ.σ. οι παχύσαρκοι άνδρες με την χαμηλή τεστοστερόνη) κάθε χρόνο, επί πέντε χρόνια, έχαναν βάρος. Ίσως αυτό οφείλεται στο ότι η σταδιακή αύξηση της ορμόνης αποκαθιστά το επίπεδο της ενέργειάς τους και οδηγεί σε αλλαγή συμπεριφοράς, κάνοντάς τους να είναι σωματικά πιο δραστήριοι», όπως ανέφερε ο Σαάντ.


ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ